Jurnalista Svetlana Babaeva a murit în timpul unu exercițiu militar din Crimeea, anunță trustul de presă la care lucra.
Publicitate
Jurnalista Svetlana Babaeva, şefa filialei din Crimeea a grupului media Rossia Segodnia, a murit în urma unui accident în timpul unui exerciţiu de tragere, într-un poligon militar din peninsula ucraineană anexată de Rusia, transmite sâmbătă AFP. Conform Agerpres, Trustul de presă pentru care lucra Babaeva a difuzat vineri ştirea preluată de agenţiile de presă ruse fără a da alte detalii.
Jurnalista a fost omagiată de directorul grupului, Dmitri Kiseliov, ca "o profesionistă de înalt nivel, cu o experienţă jurnalistică solidă", care "susţinea energic Rusia" şi "dorea să îi sprijine pe eroii noştri" în Ucraina. Şi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a elogiat "multiplele talente" ale celei care a fost în trecut acreditată şi la preşedinţia rusă. "Am colaborat mulţi ani", a declarat el presei.
Svetlana Babaeva, în vâstă de 50 de ani, era corespondenta Rossia Segodnia la Simferopol, în Crimeea. Trustul de stat respectiv, din care fac parte şi agenţia de presă RIA Novosti sau grupul Sputnik, cu posturi la Londra şi în Statele Unite, este considerat unul din principalele servicii de propagandă din Rusia.
Ambasadorul Rusiei în Statele Unite, Anatoli Antonov, a cerut Washingtonului să returneze în SUA armele nucleare pe care le-a desfășurat în alte țări.
”În aceste vremuri de tensiuni și riscuri crescute, statele nucleare au o responsabilitate specială de a preveni escaladarea. Acestea fiind spuse, fac apel din nou la Washington să returneze toate armele nucleare desfășurate în străinătate înapoi pe teritoriul său național, să elimine infrastructura de peste mări pentru stocarea lor și întreținere și să renunțe la practica de simulare a utilizării unor astfel de arme care implică trupe din țări non-nucleare, ca parte a ”misiunilor nucleare comune” ale NATO, care contravin principiilor de bază ale Tratatului de neproliferare”, a spus reprezentantul rus comentând un articol Politico care spune că SUA ar accelera planurile de a stoca bombe gravitaționale B61-12 actualizate aruncate în aer în Europa, scrie publicația TASS.
”Oficialii administrației se referă în mod tradițional la aceste arme ca fiind tactice și susțin că arsenalul de arme similare al Rusiei este de câteva ori mai mare decât cel din SUA. Cu toate acestea, ei nu dezvăluie faptul că toate armele noastre nucleare tactice sunt stocate în instalații centralizate din Rusia și nu pot reprezenta o amenințare pentru Statele Unite”, a subliniat Antonov.
”În ceea ce privește bombele aruncate aerian din SUA, acestea sunt dislocate în țările europene cu timpi scurti de zbor până la granița Rusiei. Acesta este motivul pentru care bombele B61-12 au o importanță strategică în ciuda capacității lor limitate”, a menționat el.
”Mai mult, Forțele Armate ale SUA, împreună cu partenerii NATO, desfășoară regulat exerciții de exersare a folosirii acestor arme. O astfel de pregătire are loc în prezent în cadrul exercițiului Steadfast Noon. Conducerea Alianței Nord-Atlantice susține că activitatea nu este vizată împotriva Rusiei. Întrebarea este atunci împotriva cui alianța practică folosirea armelor nucleare, dacă țara noastră este descrisă drept ”amenințarea cea mai semnificativă și directă” la adresa securității în conceptul său strategic?” a adăugat ambasadorul rus.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu