Mersul pe jos este benefic pentru sănătatea fizică și mentală. Un exercițiu banal poate ajuta la îmbunătățirea antrenamentului de mers pe jos.
Mersul pe jos, mai ales dacă este cu încălțămintea adecvată, este una dintre cele mai facile metode de a face mișcare, la orice vârstă. Numărul de pași pe care este indicat să îi faceți poate diferi, de la 3.000 la 10.000, în funcție de vârstă și de starea generală de sănătate, însă este importantă și viteza cu care aceștia sunt făcuți.
Un exercițiu banal poate să îmbunătățească antrenamentul mersului pe jos. Rucking, acțiunea de a merge cu un rucsac cu greutăți, a câștigat multă popularitate ca o metodă eficientă de a îmbunătăți antrenamentul de mers pe jos, dar și regimul general de fitness.
”Intrigat de beneficiile sale potențiale, am înlocuit plimbările mele obișnuite cu mersul pe jos timp de două săptămâni.
Scopul meu a fost să văd dacă adăugarea greutății la plimbările mele zilnice mi-ar putea îmbunătăți forța fizică și rezistența și dacă ar aduce beneficii notabile sănătății mintale”, a declarat Tyler Read, antrenor personal, notează EatThis.
Mai multe studii au indicat beneficiile mersului pe jos cu un rucsac încărcat, de la îmbunătățirea cardiacă, creșterea absorbției de oxigen, creșterea tonusului muscular, în special la nivelul picioarelor și umerilor, până la îmbunătățirea stării mentale. În acest context, Read a decis să își schimbe rutina și să își urmărească rezultatele, dar și să vadă cum se simte după numai două săptămâni de rucking.
Astfel, în perioada de testate a rucking-ului, antrenorul a mers timp de 45 de minute pe zi, prin cartier, cu o greutate pornind de la 4,5 kilograme, crescând-o treptat, la fiecare antrenant, până la 22 kilograme.
Citește și: Eliminarea a 14 factori de risc poate scădea numărul cazurilor de demență la jumătate, arată un studiu
Rutina de a merge pe jos a antrenorului era de 45 de minute, în cartier, acesta fiindu-i potrivită pentru simplitate, dat mai ales pentru claritatea mentală pe care io oferea. Trecerea spre rucking a fost și ca o provocare pentru antrenor, care a început cu o greutate de 4,5 kilograme, suficientă pentru un începător.
”Scopul meu a fost de a mă deplasa pe aceeași durată ca și plimbările mele obișnuite și de a crește treptat greutatea și distanța pe măsură ce deveneam mai puternic”, a mai spus Read.
Mai mult decât atât, pentru a avea o experiență și mai interesantă, dar și mai provocatoare, acesta a alternat suprafețele, de la trotuare la parcurile în pantă sau trasee în natură.
”Mi-am propus să merg, în fiecare zi, 45 de minute, menținând un ritm alert, similar plimbărilor mele obișnuite.
Am fost optimist în prima zi, dar precaut. Mă întrebam dacă va fi mult mai dificil sau va lua mult mai mult timp. Inițial, greutatea suplimentară a fost ciudată, dar m-am adaptat rapid.
Primele câteva zile au fost cu siguranță solicitate din punct de vedere fizic. Mi-am simțit mușchii muncind mai mult, în special picioarele și zona centrală. Pe măsură ce m-am adaptat, am găsit un ritm care a făcut rutina plăcută”, a mai spus Read.
Impactul fizic al acestui antrenament a fost vizibil încă de la început. Picioarele i-au devenit mai puternice, iar rezistența s-a îmbunătățit pe măsură ce avansa cu noua formă de antrenament.Dacă inițial a avut dureri musculare, la nivelul umerilor și al spatelui inferior, acesta au fost mai ușor de suportat și s-au diminuat în timp.
Pe lângă creșterea greuțății purtate, antrenorul a optat și pentru creșterea distanței parcurse în cele 45 de minute. Iar alegerea unui traseu de drumeție plăcut a făcut că intensitatea crescută să nu pară la fel de dificilă ca atunci când avea un traseu anost.
Din punct de vedere mental, rucking-ul a oferit o schimbare răcoritoare față de rutina sa obișnuită. Provocarea suplimentară a necesitat mai multă concentrare și determinare, ceea ce l-a ținut implicat pe parcursul întregului antrenament.
”După două săptămâni de antrenament, beneficiile au fost clare. Fizic, m-am simțit mai puternică și mai rezistentă. Mi-am îmbunătățit stabilitatea centrală și am observat o ușoară creștere a tonusului muscular, în special la nivelul picioarelor și umerilor. Efortul fizic sporit a dus, de asemenea, la arderea mai multor calorii, contribuind la pierderea în greutate și la o condiție fizică generală mai bună.
Din punct de vedere mental, purtatul greutății mi-a oferit un sentiment mai puternic de realizare și o reducere vizibilă a stresului.
Provocarea de a purta o greutate suplimentară m-a forțat să rămân prezent și concentrat, ceea ce a avut un efect meditativ. Variația terenurilor și a traseelor mi-a menținut rutina interesantă, prevenind monotonia care însoțește uneori mersul pe jos obișnuit”, a declarat Tyler Read.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu