Exercițiul naval al Africii de Sud cu Rusia și China ridică alarma occidentală

Sursa foto Twitter Ofentse Donald Davhie
Sursa foto Twitter Ofentse Donald Davhie

Africa de Sud urma să lanseze un exercițiu naval comun cu Rusia și China vineri (17 februarie), o mișcare pe care o numește rutină, dar care a alimentat criticile interne și se teme că exercițiile vor pune în pericol relațiile importante cu partenerii occidentali.

Puterile mondiale luptă pentru influența în Africa, pe fondul aprofundării tensiunilor globale rezultate din războiul din Ucraina și a unei poziții din ce în ce mai agresive chineze față de Taiwanul auto-condus.

Unii analiştii au spus că găzduirea exerciţiului Mosi II care va dura 10 zile și coincide cu aniversarea unui an de la invazia Ucrainei de către Moscova, la 24 februarie, este o strategie riscantă.

”Aceste exerciții vor fi un paratrăsnet”, a spus Steven Gruzd, de la Institutul de Afaceri Internaționale din Africa de Sud.

Africa de Sud declară că menține o poziție neutră față de conflictul din Ucraina și s-a abținut de la votul unei rezoluții ONU anul trecut prin care se condamnă Rusia.

Indicând exerciții similare pe care le-a desfășurat cu alți parteneri internaționali, inclusiv unul cu Franța în noiembrie, a respins criticile.

”Africa de Sud, ca orice stat independent și suveran, are dreptul de a-și conduce relațiile externe în conformitate cu… interesele sale naționale”, a declarat luna trecută Ministerul Apărării din Africa de Sud, potrivit Euractiv.

Dar șase diplomați din Africa de Sud – toți din țări NATO sau UE – au declarat pentru Reuters că au condamnat exercițiul.

„Nu este corect și le-am spus că nu aprobăm”, a spus unul.

Controverse

Acțiunile proprii ale Rusiei au aprins controversa. A desfășurat o fregată înarmată cu o nouă generație de rachete de croazieră hipersonice numite Zircon.

Președintele Vladimir Putin a numit arma, care poate călători cu mai mult de cinci ori viteza sunetului, ”de neoprit”, iar agenția de presă rusă TASS a raportat luna aceasta că fregata va efectua o lansare de antrenament în timpul exercițiului.

”Nu sunt sigur că Africa de Sud realizează cu adevărat reacțiile potențiale”, a spus Gruzd.

Ministerul rus al Apărării nu a răspuns unei solicitări de comentarii, iar Forța Națională de Apărare a Africii de Sud a respins raportul TASS. Dar indignarea celor care se opun desfășurării Rusiei în apele Africii de Sud persistă.

Weekendul trecut, nava care transporta Zircon a acostat în Cape Town.

”Cape Town nu va fi complice la războiul malefic al Rusiei”, a scris primarul Geordin Hill-Lewis pe Twitter, declarând că nava nu este binevenită în oraș.

Legături istorice

Congresul Național African, care guvernează Africa de Sud, are legături de lungă durată cu Moscova, care și-a susținut lupta împotriva unui regim de apartheid rasist pe care multe state occidentale îl considerau un aliat din Războiul Rece.

”Poziția Rusiei și, într-o măsură mai mică, a Chinei de aliat anticolonial încă rezonează în mare parte din Africa, chiar dacă alții o consideră acum istorie veche”, a spus Cobus van Staden de la Proiectul China-Global Sud.

În timp ce Rusia și China încearcă acum să construiască noi coaliții internaționale, el a spus că istoria iese în prim-plan în Africa, unde unele națiuni sunt dornice de alternative la hegemonia occidentală.

Africa de Sud, de exemplu, apreciază foarte mult locul pe care îl are în blocul BRICS alături de Rusia, China, India și Brazilia și sprijină planurile Beijingului de a extinde aderarea și de a-și crește puterea.

China este acum principalul partener comercial bilateral al Africii, dar UE este de departe cea mai mare piață pentru exporturile sud-africane.

Comerțul bilateral cu UE s-a ridicat la aproximativ 53 de miliarde de dolari anul trecut, conform datelor din Africa de Sud, comparativ cu puțin peste 750 de milioane de dolari cu Rusia.

Criticii interni ai eforturilor Africii de Sud de a aprofunda legăturile cu Rusia și China spun că doar realitatea economică ar trebui să fie suficientă pentru a da guvernului o pauză serioasă.

”Este o palmă pentru partenerii noștri comerciali să fim atât de clar de partea Rusiei la aniversarea invaziei”, a spus Kobus Marais, care conduce portofoliul de apărare al opoziției Alianța Democrată. ”Noi suntem idioții utili.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel