EXCLUSIV  Există anumite cuvinte care se scriu cu literă mică, deși mulți le scriu cu literă mare. Știai care sunt?

literă mare sau literă mică?
literă mare sau literă mică?

Există anumite cuvinte care se scriu cu literă mică, deși mulți români credeau că se scriu cu majusculă.

Mariana Badea, profesoară de limba și literatura română, a explicat scrierea cu literă mică și literă mare a unor cuvinte.

Funcțiile, profesiile și calitățile (oricât de importante) se scriu cu literă mică: avocat, cancelar, deputat, domn/domnitor, general, han, ministru, prefect, președinte, premier, rege, primar, principe, prim-ministru, secretar de stat, senator, voievod.

Se pot scrie, ocazional, cu literă mică, unele cuvinte care, în mod obișnuit, se scriu cu literă mare, pentru a realizat un efect stilistic (ceaușescu, pcr) sau grafic (univers enciclopedic pe unele publicații ale editurii în cauză).

Se scriu cu literă mică substantivele care denumesc popoare, zilele săptămânii, lunile anului și disciplinele de învățământ. 

Toate componentele locuțiunilor pronominale de politețe se scriu cu literă mare: Sfinția Sa, Alteța Sa Regală, Domnia Sa, Excelența Voastră.

Se scrie cu literă mare numai primul element din numele proprii compuse sau numele unic care reprezintă denumirile organismelor și ale compartimentelor din instituții, cum ar fi Catedra de limba română, Direcția sau Serviciul de contabilitate.

Explicațiile fac parte din cartea profesoarei Mariana Badea - „Limba română. Gramatica pentru elevi”.

VEZI ȘI: Cum este corect: or sau ori. Dilemă de limba română, elucidată de profesoara Mariana Badea

Atunci când scriu, unii români fac greșeala să confunde „ori” cu „or”. Sunt două conjuncții care se folosesc în contexte diferite.

Mariana Badea, profesoară de limba și literatura română, a explicat în cartea sa „Limba română. Gramatica pentru elevi”, când scriem „or” și când scriem „ori”.

„Coonjuncția coordonatoare disjunctivă ORI nu trebuie confundată cu OR, care este conjuncție adversativă neologică (cu sensul DAR/ ÎNSĂ/ DECI/ AȘADAR). Conjuncția adversativă neologică OR este totdeauna separată de virgulă.

Exemple:

Azi, mergem ori în parc, ori la cinema. - ORI este aici coonjuncție coordonatoare disjunctivă

M-a chemat imediat la școală, or, eu eram bolnav. OR este aici conjuncție adversativă neologică”, a explicat profesoara Mariana Badea.

Un pont care vă ajută să folosiți corect conjuncția „ori” este să o înlocuiți cu „dar” sau „fie”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel