EXCLUSIV  Există autism virtual? Psihiatrul pediatru Ioana Georgescu lămurește părinții: "Multiple studii au arătat asta!" / VIDEO

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Psihiatrul pediatru Ioana Georgescu a lămurit, în cadrul emisiunii Părinți Prezenți, dacă există cu adevărat autismul virtual sau nu, întrucât sunt persoane care consideră că este doar o exagerare și că tehnologia în sine nu poate provoca așa ceva.

Se pare că există o legătură semnificativă între expunerea la ecrane luminoase și apariția simptomelor de tip autist la anumite categorii de copii cu vulnerabilități genetice, susține psihiatrul pediatru Ioana Georgescu la Părinți Prezenți, o emisiune marca ParintisiPitici.ro.

„Da, există autismul virtual! Termenul a apărut din necesitatea de a defini o nouă tulburare psihică, în care apar simptome de tip autist consecutiv expunerii masive la ecrane luminoase, în special la anumiți copii care au vulnerabilități genetice. Autismul infantil are etiologie în principal genetică, dar și epigenetica, adică anumite trăsături fenotipice sunt cauzate de expunerea la anumiți factori de mediu, care schimbă comportarea genelor și afectează modul în care celulele decodifica genele. Mecanismele epigenetice sunt afectate de mai mulți factori, printre care chimicalele din mediu, dietă, poluarea, medicamentele, îmbătrânirea, dar și alterarea dezvoltării în uter sau în perioada imediat următoare nașterii și primii doi ani de viață. Astfel, prin modificarea activității electrice cerebrale sau modificarea biologiei creierului la o vârstă atât de fragedă, se poate altera dezvoltarea neuronală.

Multiple studii au arătat că privitul excesiv la televizor sau telefon s-a asociat cu un declin al densității conexiunilor neuronale în ariile cerebrale care sunt în mod particular implicate în limbaj, comunicare și memorie, aceleași arii care sunt alterate în demență. Ecranele reduc volumul substanței gri cerebrale responsabile de gândirea critică și raționament, capacitate de argumentare, dar și răspunsuri emoționale. Sunt așadar modificări structurale dovedite, apărute post-expunere prelungită la televizor”, a precizat Ioana Georgescu.

Citește mai departe pe părințișipitici.ro>>

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel