Există o industrie în Europa care nu cunoaște criza: industria drogurilor. Belgia și Olanda lideri europeni în producția drogurilor

Fotografie de la Curtis Adams: Pexels
Fotografie de la Curtis Adams: Pexels

Există o industrie în Europa care nu cunoaște criza și, într-adevăr, care găsește mereu noi oportunități de a evolua, chiar și cu sprijinul inovației. Este vorba de este industria drogurilor.

Metamfetaminele produse în UE au ajuns să fie exportate în întreaga lume. În decursul unui an au fost demontate peste 350 de centre de producție de droguri în special în Belgia și Țările de Jos.

Cocaina, crack, MDMA, ketamina, dar mai ales amfetaminele și metamfetaminele sunt drogurile tratate sau produse în țările UE. Cu o ofertă în continuă evoluție, dovadă fiind faptul că în 2021 au fost raportate pentru prima dată 52 de noi medicamente prin sistemul de alertă rapidă (Ews) al UE.

Aceasta este ceea ce reiese din ultimul raport a Centrului European de Monitorizare a Drogurilor și Dependenței de Droguri (EMCDDA), care analizează situația din 27 de state UE, inclusiv Turcia și Norvegia.

30 de milioane de consumatori

Se estimează că aproximativ 83,4 milioane de adulți cu vârste cuprinse între 15 și 64 de ani din Uniunea Europeană, sau 29%, au consumat droguri ilicite de-a lungul vieții. Dintre acestea, aproximativ 30 de milioane doar în ultimul an. 

Aproape 6 mii de persoane au murit din cauza unei supradoze

Canabisul rămâne substanța cel mai consumată, peste 22 de milioane de adulți europeni raportând consumul de canabis în ultimul an, 78,6 milioane de-a lungul vieții. 

Tot în ultimul an, se estimează că 3,5 milioane de adulți din UE au consumat cocaină, 2,6 milioane MDMA și 2 milioane amfetamine. Aproximativ un milion de europeni au consumat heroină. Tocmai acest tip de drog este cel care prezintă cele mai mari riscuri: dintre cele aproximativ 5.800 de decese prin supradoză raportate în 2020 în UE, marea majoritate (aproximativ trei sferturi) decesele sunt legate de consumul de heroină. 

Boom-ul noilor medicamente

În plină expansiune sunt și drogurile sintetice. Noi substanțe psihoactive continuă să apară în Europa: în 2021, 52 de noi medicamente au fost raportate pentru prima dată prin sistemul Ews, ducând numărul total de noi substanțe psihoactive monitorizate de Observator la 880.

”La rădăcina problemelor legate de droguri pe care le vedem în Europa se află inovarea continuă pe piața medicamentelor, care a condus la disponibilitatea generală ridicată a unui număr tot mai mare de substanțe diferite, adesea de mare potență sau puritate”, scrie Observatorul citat de Europa Today.

Capturile demonstrează acest lucru: în 2020, în Europa au fost confiscate cantități record de noi substanțe psihoactive pentru un total de 6,9 ​​tone. Dintre acestea, 3,3 tone au fost catinone sintetice, adesea vândute ca înlocuitori pentru stimulente precum cocaina și MDMA.

Piața globală s-a reajustat, subliniază Observatorul, deoarece în urma controalelor asupra catinonelor sintetice din China, majoritatea cantităților din aceste substanțe care circulau în Europa în 2020 au provenit din India. 

Europa centru de producție mondială

”Uniunea Europeană a devenit și un producător semnificativ pentru unele medicamente, atât pentru consumul intern, cât și pentru piața globală”, scrie Observatorul. Acest lucru este indicat ”prin dezmembrarea a peste 350 de unități de producție de droguri în Uniunea Europeană în 2020. Se pare că globalizarea conduce la unele dintre aceste schimbări, cu îngrijorare deosebită față de interacțiunea crescută care pare să existe în prezent între grupurile criminale internaționale și europene. Un exemplu îngrijorător în acest sens este observația recentă că grupurile criminale mexicane au început să se implice în producția de droguri sintetice în Uniunea Europeană”, se mai arată în raport.

Principalele centre de producție ale acestor medicamente sunt între Belgia și Olanda

”Din punct de vedere istoric, producția de metamfetamină în Europa a fost caracterizată prin laboratoare locale la scară mică, folosind precursori chimici extrași din medicamente”, scrie Observatorul.  ”În ultimii ani, totuși, au fost identificate amplasamente mari în Țările de Jos și Belgia, folosind o metodă de producție diferită pentru producerea de amfetamine si MDMA cu procese similare. În acest domeniu, s-a semnalat și o oarecare colaborare între infractori europeni și mexicani în producția de cantități mari de metamfetamine, folosind noi procese de producție, legate de laboratoare de dimensiuni medii și mari”, arată Observatorul. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel