Plantele aromatice sunt de neprețuit în bucătărie, deoarece oferă o varietate de arome delicioase și îmbunătățesc gustul fiecărei rețete.
Deși plantele aromatice sunt adesea percepute ca fiind inofensive, este important să conștientizăm că unele dintre ele pot fi periculoase. În mod surprinzător, printre acestea se numără și o plantă frecvent utilizată în bucătărie. Deși aceasta aduce beneficii pentru sănătate, există totuși riscuri asociate cu utilizarea sa.
Potrivit clasamentului anual publicat de Grădina Botanică Wandsbek din Hamburg, cea mai otrăvitoare plantă din acest an este, de fapt, una dintre cele mai populare în gătit!
Pătrunjelul este, fără îndoială, una dintre cele mai populare ierburi aromatice utilizate în bucătăriile din întreaga lume. Acesta nu doar că adaugă o notă de prospețime și arome plăcute preparatelor, ci și oferă numeroase beneficii pentru sănătate.
Bogat în antioxidanți precum flavonoidele, luteina și beta-carotenul, pătrunjelul este o sursă valoroasă de vitamine, inclusiv vitamina C, vitamina B9 și vitamina K, precum și de minerale precum fierul, calciul și manganul. Pe lângă acestea, pătrunjelul are proprietăți digestive și acționează ca un diuretic natural.
Un alt beneficiu al pătrunjelului este asociat cu sucul său. Atunci când sucul de pătrunjel este combinat cu lămâie, devine o băutură delicioasă și detoxifiantă. Această băutură este bogată în vitamine și minerale, oferind aceleași beneficii ca și consumul de pătrunjel proaspăt.
O jumătate de cană (125 ml) de pătrunjel proaspăt reprezintă o sursă naturală bogată de beta-caroten, folat, fier și vitamina C. Dacă dublăm această cantitate de pătrunjel (250 ml), obținem aproape 90 mg de calciu, ceea ce reprezintă aproximativ 9% din aportul nutrițional zilnic recomandat pentru acest mineral. De asemenea, conform informațiilor de la Medicalnewstoday, pentru a atinge doza zilnică recomandată de vitamina K, este suficient să consumăm 10 fire de pătrunjel.
Există numeroase motive să includem pătrunjelul în dieta noastră, fie că îl adăugăm în salate, supe, sosuri sau îl consumăm sub formă de suc. Cu toate acestea, este important să menționăm că excesul de consum de pătrunjel poate fi dăunător pentru sănătatea noastră.
VEZI ȘI: Dr. Cristina Toader: Fructul perfect pentru diabet și prediabet. E ideal și în endometrioză, dar și în unele afecțiuni cardiovasculare - https://www.dcnews.ro/dr-cristina-toader-fructul-perfect-pentru-diabet-si-prediabet-e-ideal-si-in-endometrioza-dar-si-in-unele-afectiuni-cardiovasculare_920773.html
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu