Există sau nu „long-Covid”? Ministrul Rafila: Este adevărat. Infecția a fost nu numai extrem de periculoasă, ci și oarecum perversă

Foto: DC News
Foto: DC News

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit despre sindromul „long-Covid” cu exemple aplicate despre cum se manifestă.

"Domnule doctor, cât este adevăr și cât este legendă în aceste efecte pe termen lung ale Covid-19? Există o grămadă de oameni care se plâng și care chiar ajung în sistemul spitalicesc de stat. Există faimosul long-Covid?”, a întrebat moderatorul Victor Ciutacu la România TV.

Fibroze pulmonare, microtromboze

"Este adevărat. Sunt persoane care nu-și regăsesc deplina capacitate de muncă, de viață normală. Se întâmplă fibroze pulmonare, microtromboze care afectează diverse țesuturi și organe după această infecție.

Eu am generat deja la nivelul Ministerului Sănătății un program care să permită în noul contract cadru dezvoltat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate recuperarea acestor pacienți, pentru că au nevoie de recuperare respiratorie sau neurologică și trebuie să beneficieze și oamenii din România de astfel de programe. În alte țări sunt deja”, a răspuns ministrul Rafila.

"Există posibilitatea ca într-un termen rezonabil să apară și la noi niște clinici specializate sau niște unități spitalicești care să aibă așa ceva?”, a mai întrebat Ciutacu.

Sunt multe lucruri pe care nu le cunoaștem încă

"Sunt oameni specializați în momentul de față, de exemplu la Institutul «Marius Nasta» au o unitate practică de specialiști care lucrează la recuperarea pacienților cu sechele după infecție. Mai avem de lucru pe partea de neurologie de exemplu. Sunt și multe lucruri pe care încă nu le cunoaștem. Multe persoane care au trecut prin boală acuză somnolență în timpul zilei sau alte lucruri care nu existau înainte de apariția acestei boli.

Cred că infecția Covid-19 a fost dacă vreți nu numai extrem de periculoasă, ci și oarecum perversă, pentru că persoane care n-au fost afectate în timpul bolii au fost de multe ori afectate ulterior sau complicații tardive au arătat că aveau microtromboze care afectau diverse țesuturi sau organe ca urmare a acestei boli”, a conchis Alexandru Rafila.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel