EXCLUSIV  Există tratament medicamentos pentru narcisism? Răspunsul dat de conf. univ. dr. Simona Trifu / video

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik

Conf. univ. dr. Simona Trifu, psihiatru la Spitalul Obregia din București, a fost invitată la interviurile DC News și DC Medical, unde a vorbit despre pacienții narcisici. 

Conf. univ. dr. Simona Trifu a explicat, în exclusivitate pentru DC News și DC Medical, care este tratamentul pentru narcisism. 

„Există tratament medicamentos pentru narcisism?”, a întrebat Val Vâlcu. 

„Pentru narcisism în sine, nu. Există tratament psihoterapeutic. În măsura în care o astfel de structură narcisică este înclinată să se decompenseze depresiv, ea poate să ajungă în psihiatrie din cauza unui episod depresiv major care a survenit peste vechile răni de valoare narcisică.

Oamenii cu un filon de personalitate narcisică în viața adultă dezvoltă, în mod nefericit, o schizofrenie și atunci tu, de fapt, tratezi schizofrenia și doar gândirea din spatele cazului trebuie să fie că tu ții cont de personalitatea lui fragilă pe care tulburarea psihiatrică se dezvoltă.”, a spus dr. Simona Trifu. 

 

Este foarte importantă personalitatea terapeutului și forța lui psihică

„Cum ajung acești oameni la psihoterapeut? Cum ajung să ceară sprijin medical? Dacă îi spui, îl rănești și mai tare, dacă îl trimiți la medic.", a întrebat Val Vâlcu. 

„Dacă ne referim strict la personalitățile narcisice, este foarte greu de obținut prima întâlnire. De regulă, foarte rar vin singuri, trebuie convinși de cineva care reprezintă un factor de putere, cineva cu un ascendent moral profesional, etic, valoric, asupra celui în cauză.

După care, este foarte importantă personalitatea terapeutului și forța lui psihică. Eu nu consider că în fața unui pacient cu răni narcisice trebuie să faci prea multe interpretări sau să pui prea multe întrebări în interviurile preliminare și în primele ședințe. Poate o lungă perioadă de timp nu trebuie să faci decât să îl asculți și să îl conții, prin conținere însemnând empatie, compasiune, dar fără a-și stârni milă, acel a-i da celuilalt senzația eu sunt aici pentru tine, eu sunt aici ca să te ascult.

E ceva greu de pus în cuvinte, este ceva de realizat, este, până la urmă, o rezonanță de la inconștient la inconștient care se stabilește între terapeut și pacientul său.

Dacă pacientul va simți forța psihică a terapeutului de a conține rănile și suferințele din el, atunci el va continua să vină. Poate conștient va mai veni încă 5 ședințe în care va spune: „Eu nu înțeleg de ce vin aici, eu totuși vin, vreau să vă dau o șansă, dar nu cred că mă puteți ajuta.” Terapeutul trebuie să-i arate că este suficient de puternic încât să reziste acestor atacuri răutăcioase ca să poată merge mai departe.”, a spus conf. univ. dr. Simona Trifu la interviurile DC News și DC Medical. 

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel