Această depresiune de mari adâncimi a dat naștere mai multor legende.
Craterul Batagaika, situat în regiunea Yakutia din Siberia, Rusia, este un fenomen geologic spectaculos, dar nu poate fi asociat cu vreo legătură directă cu "iadul". Acest crater s-a format în urma activității umane și a schimbărilor climatice.
Descoperit pentru prima dată la mijlocul anilor 1960 de sateliții de supraveghere care au fost clasificați, craterul Batagaika, cunoscut ca și "poarta spre Iad", a crescut în dimensiuni, în ultimii 60 de ani, de la o râpă de neluat în seamă la o depresiune masivă care acoperă 81 de hectare (200 de acri) și se întinde pe o lungime de 1 kilometru, având o adâncime de 50 de metri (86 metri, spun alții), potrivit U.S. Geological Survey.
Deși poate părea o atracție turistică, nu este! E chiar periculos! "În viitor, odată cu creșterea temperaturilor și sub o presiune antropogenă mai mare, vom vedea tot mai multe dintre aceste mega-pâlnii care se vor forma, până când tot permafrostul va dispărea”, a declarat și Nikita Tananayev, cercetător principal la Institutul Melnikov Permafrost din Yakutsk, spun cei de la oliveboard.com.
Craterul Batagaika este cunoscut și sub numele de "Poarta Iadului" din cauza dimensiunilor sale imense și a aspectului său de-a dreptul înspăimântător. Cu toate acestea, denumirea se referă mai degrabă la imaginea dramatică de la suprafață decât la orice altă conotație supranaturală.
Craterul s-a format din cauza tăierii pădurii în zonă și a dezghețării permafrostului ca urmare a schimbărilor climatice. Acest proces a dus la prăbușirea solului și la formarea acestui enorm crater în formă de pâlnie. Este un loc de interes științific pentru cercetători, deoarece stratul de sol expus dezvăluie informații importante despre istoria climatică a regiunii.
În concluzie, deși Craterul Batagaika poate părea "de pe altă lume", nu are vreo legătură directă cu conceptul de "iad". Este, în schimb, un fenomen geologic complex care dezvăluie impactul schimbărilor climatice asupra regiunii Siberiei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu