EXCLUSIV  Există universități din România care, în timp record, ar putea descoperi dacă alimentele au pesticide peste medie. Din păcate, nimeni nu dorește să aflăm ce mâncăm

Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Rectorul Universității Dunărea de Jos a vorbit despre controlul la frontieră al produselor de import.

Lucian Georgescu, rectorul Universității Dunărea de Jos din Galați, a fost invitat la DC News și Lider FM, unde a vorbit despre modalitățile în care produsele de import pot fi controlate direct la frontieră:

„Dacă discutăm de siguranța produselor alimentare, cred că este o problemă legată de dubla măsură. În timp ce tot ce se produce la noi este supus unui sistem de control foarte bine pus la punct, riguros și corect, începând de la cei care produc materii prime și până la comercializare, controlul calității produselor fiind făcut bine spre foarte bine, ceea ce importăm este mult mai puțin controlat. Pe vremuri, cu câteva milioane de euro licitate în niște laboratoare mobile care să meargă la frontieră, care să facă determinări de substanțe nocive la simplul contact al unei sonde cu un camion, ceea ce putem să facem și noi cu laboratoarele noastre, am putea avea niște rezultate, dar nu știu precis dacă se dorește acest lucru.

Mie mi-ar trebui un control echivalent, produsul românesc și produsul de import. N-am să spun niciodată că românescul e mai bun și cel de import mai rău. Nu pornim de la idei preconcepute, ci de la ideea că normele de control care se aplică pe tot lanțul alimentar din România ar trebui aplicat și la intrările de import. Atunci, cu niște eșantioane pe care ar putea să le aducă pe la noi pe la laboratoare, am putea să ne lămurim foarte clar dacă există pesticidele de care se vorbește sau dacă avem o culoare naturală la legume și fructe, ceea ce de obicei nu se întâmplă, sau dacă avem acceleratori de creștere. Noi am putea să facem foarte repede chestia asta și vă spun că ar fi un mecanism destul de simplu și nici chiar atât de scump. Consumabile avem, aparate avem, oamenii foarte buni îi avem, dar nu există un sistem de control la vamă privind calitatea. Nu mă refer la ce scrie pe etichetă, ci mă refer la niște analize rapide.“, a spus rectorul.

Universitățile au aparate care ar putea facilita aceste controale

„Acestea se pot face liniștit cu o desfășurare de forțe, cu ce au acum universitățile și instituțiile de cercetare, la toate vămile din România. Apoi, dacă găsim ceva care nu ne convine, putem să amplificăm. De asemenea, se poate face o eșantionare. Dar vă spun, un cromatograf de gaze poate să descopere emisii de pesticide într-un camion, dacă stă 30-45 de secunde, determinând orice pesticid  care rezultă. Nu mai vorbesc de droguri sau de alte chestii“, a mai zis rectorul.

„Dar uitați că nu s-a vrut nici măcar scanarea camioanelor cu un aparat de raze x pentru a depista dacă sunt fraude la trecerea frontierei. A fost acel proiect care este înghețat, s-au defectat scanerele, nu merg...“, a adăugat Val Vâlcu.

„Aparatele de care vă povestesc eu sunt mult mai ieftine, mult mai mobile și nu se strică așa repede. Eu cred că, la nivelul vămilor, la intrarea fizică, niște controale pe eșantionare din când în când ar fi benefice, mai ales pe fructe și legume“, a completat rectorul Lucian Georgescu.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel