Ţările din estul Europei nu au fost, încă, lovite masiv de noul coronavirus, însă experţii consideră că este doar o chestiune de timp până când numărul cazurilor înregistrate va fi la fel ca în Italia, Spania sau SUA.
În momentul în care pandemia de coronavirus va lovi cu adevărat şi aici, capacitatea sistemului de sănătate de a rezista este pusă sub semnul întrebării. Dincolo de lipsa echipamentelor, cea mai mare îngrijorare este exodul de creiere din ultimii ani, având în vedere că mulţi medici şi asistente au migrat spre vestul Europei pentru locuri de muncă mai bine plătite.
În ţări precum România şi Bulgaria, membre ale UE din 2007, efectele liberei circulaţii a personalului medical sunt extrem de vizibile în sistemul de sănătate.
Conform celor de la Solidaritatea Sanitară, una dintre cele mai mari organizaţii sindicale din domeniul sănătăţii din România, sistemul de sănătate are un deficit de aproape 40.000 de oameni. Şi în Bulgaria este o problemă similară, acolo unde în fiecare an între 250 şi 300 de medici pleacă la muncă în străinătate.
În acelaşi timp, medicii care rămân sunt îmbătrâniţi, deci şi mai expuşi la noul coronavirus, mai scrie euronews.
Însă exodul medicilor nu este singura sursă de îngrijorare. Sistemele de sănătate din estul Europei sunt, per total, mai puţin finanţate decât în alte părţi ale continentului, ceea ce înseamnă că resursele sunt imediat risipite. Astfel, virusul poate copleşi ţările în termen de câteva zile sau săptămâni.
"Comparativ cu ţările din vestul Europei, aceste ţări nu cheltuie atât de mult cu sănătatea. Situaţia în România, spre exemplu, este dramatică dacă ne uităm la procente", a explicat Pascal Garel, directorul Federaţiei Spitalelor şi Sistemelor de Sănătate din Europa.
Potrivit datelor oficiale citate de euronews, România are cel mai mic buget alocat sănătăţii din Uniunea Europeană, alături de ţări precum Letonia, Polonia şi Slovacia.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu