Experiență unică: o vizită în locul unde se produce cel mai popular iaurt din România

O fabrică unde se lucrează în condiții...chirurgicale poate fi vizitată în București: pana si aerul din sectia de ambalare este testat și purificat permanent, iar toata productia este automatizata, astfel ca oamenii să nu vină în contact cu produsele si igiena sa fie maxima. Cei care au vizitat sambata fosta fabrică Miorița, din Colentina, modernizată de Danone, au inteles mai usor de ce a ajuns aceasta un centru de productie pentru alte 12 țări din Europa.

Consumatorii care au vrut sa vada cum se îmbină laptele de cea mai buna calitate cu tehnologia de ultimă oră si experiența de aproape 100 de ani în producerea iaurtului s-au inscris la Ziua Portilor Deschise de la Fabrica Danone, care a avut loc sambata, 9 iulie.

Am stat toată noaptea să veghem, palet cu palet

Danone produce iaurturi în Romania din 1999. Angajații de atunci își amintesc cu emoție experiența. "Când am produs prima sarjă de iaurt, care avea vreo 10 tone, am stat toată noaptea să veghem fermentarea, palet cu palet. Totul a decurs bine, dar a doua zi directorul general ne-a spus că nu e suficient de acru, că nu a fermentat destul. Dar noi știam ca românii preferă iaurturile mai consistente și nu prea acre". Si evolutia ulterioara pe piata le-a dat dreptate: Danone a ajuns rapid numarul 1 pe segmentul de iaurturi si isi pastreaza pana astazi aceasta pozitie.

În 1999, exista o singură mașină de ambalare pentru pahare mari, care umplea doar două pahare simultan. Cea mai modernă linie de ambalare produce acum 7 tone de iaurt pe ora. În fabrica din Colentina se produc zilnic si se efectuează aproximativ 1800 de teste de calitate, verificandu-se laptele, ambalajele si iaurturile inainte de eliberarea pe piata. Fabrica funcționează în 3 schimburi, 7 zile din 7.

Productie pentru 12 țări din Europa

Produsele Danone fabricate în România ajung pe rafturile magazinelor din alte 12 tari din Europa. Laptele este colectat zilnic de la partenerii fermieri din Muntenia, pe care Danone i-a sustinut in ultimii ani sa se dezvolte. Fabrica din București procesează anual peste 50 de milioane de litri de lapte. Cine si-a facut sambata drum pana la fabrica a aflat si de ce iaurturile Danone isi pastreaza calitatile un timp indelungat: sunt conservate natural prin fermentare si produse in conditii de igiena impecabila, cu ingrediente de calitate. Iarturile sunt produse acidofile (contin acid lactic rezultat din fermentarea laptelui) ceea ce le confera o „auto-protectie". Acidifierea este o metoda obișnuita de a feri alimentele de alterare și de a le pastra timp mai indelungat, similar cu modul in care pastram si muraturile sau alimentele marinate in gospodarie. Daca produsele sunt pastrate la o temperatura intre +2 si +6 grade Celsius, conform recomandarilor de pe eticheta, ele iși mentin toate calitatile pana la data expirarii.

Pentru ca a fost descoperit inainte de conservanti, iautul nici n-are nevoie de ei. Laptele este pasteurizat, adica este supus unei incalziri rapide la cca 90˚C, urmata de o racire rapida. Prin pasteurizare sunt distrusi microbii responsabili de alterare. Apoi in lapte se adauga fermenti (bacteriile lactice benefice), iar in final paharele inchise ermetic protejeaza de degradare anumite componente (de exemplu impiedica rancezirea grasimilor).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel