Fostul scafandru al Marinei SUA și inginer biomedical, Joseph Dituri, va încerca să bată recordul mondial petrecând 100 de zile la o adâncime de 9 metri, sub apă.
Un profesor asociat la Universitatea din Florida de Sud va încerca să trăiască sub apă timp de 100 de zile, cu scopul de a doborî recordul mondial și de a investiga efectele presiunii extreme asupra corpului uman. Ideea experimentului constă în căutarea unor tratamente care să garanteze tinerețe de durată și îmbătrânire mai lentă.
Recordul actual de stat sub apă este de 73 de zile. Joseph Dituri, profesorul protagonist al experimentului, va încerca să trăiască pentru 100 de zile la o adâncime de 9 metri, într-un habitat de aproximativ 9 metri pătrați situat la Jules' Undersea Lodge din Key Largo, în SUA.
Experimentul a început din 1 martie. Dituri este monitorizat în permanență de o echipă medicală care efectuează scufundări regulate pentru a-l supune diferitelor teste inclusiv psihosociale, psihologice și medicale, precum și analize de sânge, ecografii, electrocardiograme și teste pe celule stem, scrie Futuro Prossimo.
Dituri bazează experimentul pe un studiu care a arătat că celulele expuse la presiuni mai mari s-au dublat în cinci zile. Acest lucru sugerează că creșterea tensiunii arteriale ar putea ajuta oamenii să trăiască și să-și păstreze tinerețea mai mult timp prin prevenirea bolilor legate de vârstă. ”Poate o să ies un Super-Man!” a glumit profesorul.
În timpul misiunii sale submarine, Dituri va testa și noi tehnologii. Printre acestea, un instrument de inteligență artificială dezvoltat de un coleg, capabil să analizeze corpul uman pentru boli și să determine dacă medicamentele sunt necesare.
Profesorul crede că oceanul poate ascunde secrete utile pentru medicină și sănătatea umană. ”Tot ce avem nevoie pentru longevitate se găsește pe planeta noastră”, susține profesorul. ”Bănuiesc că leacul pentru multe boli poate fi găsit în organisme marine încă necunoscute.”
Dacă își poate duce la bun sfârșit isprava de a trăi sub apă timp de 100 de zile și să demonstreze efectele benefice ale presiunii asupra corpului uman, ar putea deschide noi orizonturi în domeniile medicinei și biologiei marine, deschizând noi căi pentru descoperirea de cure și tratamente revoluționare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu