Expert Cambridge: Europa intră în criză, dacă China schimbă jocul. ”Prostia geopolitică” a lui Merkel, efecte în 2023

America face eforturi să ajute Europa în criza declanșată după invazia rusă în Ucraina, dar efectele se vor vedea abia în 2024. Politica imorală a Angelei Merkel în relația cu dictatorul Putin a creat un efect paradoxal: a crescut vulnerabilitatea față de China. 

Europa a trecut cu bine de iarna 2022-2023, cu toate că sancțiunile impuse Rusiei au scăzut drastic importurile de gaze naturale. Au fost trei factori care au permis evitarea unei crize energetice: meteorologic (vremea a fost mai caldă ca de obicei), realpolitik (sancțiunile au fost impuse treptat, ajungându-se la blocada totală doar după ce s-au umplut depozitele de gaze) și economic (Europa a putut licita mai mult și a luat gazul lichefiat destinat unor țări mai sărace, în special Pakistanului, care a revenit la cărbune).

Helen Thomson, profesor de economie la Cambridge, explicând situația pentru ziarul austriac Der Standard, avertizează că iarna viitoare va fi una dificilă, în condițiile în care Europa nu va mai avea cum să-și umple depozitele de gaze, așa cum a făcut-o în 2022.

Statele Unite, spune expertul britanic, fac tot ce pot ca să ajute, au în construcție 14 uzine de lichefiere a gazelor, dar termenul de predare a acestor obiective este la începutul anului 2024, în cel mai fericit caz. În plus, mișcarea ecologistă din America, la fel ca verzii din Europa, încearcă să oprească exploatările de gaze de șist care au permis SUA să devină independente energetic și să exporte combustibil.

O licitație cu China pentru gaz-pierderi mari în Europa 

Qatarul și alte țări arabe condiționează aprovizionarea cu gaz lichefiat a Europei de contracte pe termen lung, care ar permite șeicatului amortizarea investițiilor în capacități de transport și lichefiere, iar europenii ezită în a se angaja în acest sistem scump, mai ales că politica Bruxelles-ului e orientată spre energia regenerabilă.

În plus, nu se știe ce joc va face China în iarna acestui an. În iarna trecută, achizițiile de gaz lichefiat făcute de chinezi au fost modeste, fie din cauza încetinirii economiei, fie a situației incerte a crizei COVID. China poate schimba jocul, licitând pentru gaz lichefiat la o forță comparabilă cu a europenilor, ceea ce va duce mult în sus prețul și va pune mari probleme în Europa.

”Poltica Angelei Merkel de a juca totul pe mâna rușilor, a spus Thomson referindu-se la Nordstream 1 și 2, este o greșeală morală, dar și o prostie geopolitică. Strict economic, punctul de vedere al Germaniei se putea justifica prin prețul scăzut de achiziție din Rusia, dar nu ar fi trebuit să devii dependent de o singură sursă de alimentare. A fost o greșeală majoră să nu contruiască măcar un terminal LNG, să nu ofere germanilor o alternativă”, a spus Helen Thomson pentru Der Standard.   

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel