Mădălin Dumitru, expert în securitate cibernetică, a intervenit telefonic la Antena3 CNN unde a vorbit despre interzicerea aplicației TikTok pe telefoanele de serviciu ale angajaților la stat.
„Cred că România se aliniază la deciziile celorlalte țări civilizate, precum Statele Unite și Uniunea Europeană, în ceea ce privește interzicerea folosirii aplicației pe echipamentele de serviciu. Asta nu înseamnă că această decizie va putea fi folosită și pe echipamentele personale.
S-a fost demonstrat, de mai multe ori, că această aplicație, TikTok, este una care extrage și filtrează date din echipamente, foarte multe date pe care nu ar trebui să le scoată din aceste echipamente, și a fost demonstrat că aceste date sunt trimise pe servere din întreaga lume, și mai ales pe servere din China.
Este, după părerea mea, o aliniere. Cred că este o decizie bună și recomandată să nu fie folosit și până la urmă, care ar fi scopul să folosești aplicația TikTok pe echipamentul de serviciu, pentru că nu este o aplicație care să ajute. E adevărat că poate fi folosită pentru promovarea, însă securitatea trebuie să fie extrem de importantă.
Am recomandat de nenumărate ori, și nu numai celor care lucrează în instituții de stat, dar și cetățenilor, să folosească echipamente diferite pentru acțiunile sau aplicațiile care au date sensibile (internet banking, e-mailul de serviciu, comunicațiile cu serviciul unde lucrează fiecare) să fie separat, iar pe un alt telefon, pentru că nu costă foarte mult să ai o cartelă separată, să poți să ai aceste conturi de social media. Deci se poate face și promovare și să se și lucreze în condiții de securitate, dar trebuie puțin efort, puțină igienă cibernetică și puțină strictețe în aceste lucruri.”, a spus Mădălin Dumitru la Antena3 CNN.
Numeroase state occidentale, inclusiv Marea Britanie, SUA şi unele ţări membre UE au interzis deja utilizarea aplicaţiei TikTok pe dispozitivele de serviciu, din motive de securitate.
Comisia Europeană şi Parlamentul European au decis în martie interzicerea TikTok. De asemenea, NATO a interzis oficial angajaților să descarce aplicația de social media TikTok pe dispozitivele lor furnizate de NATO, invocând preocupări de securitate, potrivit a doi oficiali NATO. Vezi știrea aici!
TikTok este deţinută de compania chineză ByteDance și face obiectul analizei guvernelor şi autorităţilor de reglementare, în contextul preocupărilor că Beijingul ar putea colecta datele utilizatorilor și, astfel, să-şi promoveze interesele.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu