Christian Drosten, directorul Institutului de Virusologie al Spitalului Charite din Berlin a fost unul dintre primii care au identificat virusul SARS, în 2003.
Christian Drosten, directorul Institutului de Virusologie al Spitalului Charite din Berlin a fost unul dintre primii care au identificat virusul SARS, în 2003, conform The Guardian. Fiind șeful laboratorului pe care se bazează institutul public german de sănătate, el a devenit expertul pe care guvernul neamț s-a bazat pentru informațiile legate de actualul coronavirus.
Într-un interviu exclusiv pentru The Guardian, Drosten admite că se teme de un al doilea val ucigaș al virusului. El explică de ce Angela Merkel are un avantaj în fața celorlalți conducători și explică „paradoxul prevenției" care îl ține treaz noaptea.
„În acest moment, jumătate din terapiile intensive din Germania sunt goale. Acest lucru se datorează testării timpurii și la scară largă, oprind astfel epidemia – adică, am adus numărul de reproducere sub 1. Acum, a început ceea ce numesc eu paradoxul prevenției. Oamenii încep să spună că am reacționat prea dur și există presiuni politice și economice pentru a ne întoarce la normal", a explicat Drosten.
„Da, dar nu se va întâmpla doar pe verificarea contacților. Acum știm că aproape jumătate din infecții se întâmplă înainte ca persoana care contaminează are simptome, iar oamenii sunt infecțioși cu două zile înainte de acest lucru", a adăugat expertul.
„Nu prea multe. Grupul Harvard condus de Marc Lipsitch a sugerat că răspândirea va fi mai înceată în timpul verii, dar va fi un efect foarte mic. Nu am informații mai concise", a răspuns el.
„Sigur, dar nu putem să spunem că nu vom mai avea o pandemie de coronavirus. După prima epidemie de Ebola, în 1976, oamenii au crezut că nu va reveni, însă a durat mai puțin de 20 de ani pentru a reveni", a explicat expertul.
„Ea este extrem de bine informată. Ajută faptul că este om de știință și se descurcă cu numerele. Însă, cred că vine din caracterul său – chibzuința sa și capacitatea de reveni. Poate unul dintre cele mai deosebite caracteristici ale unui lider bun este că nu folosește situația drept o oportunitate politică. Știe cât de contraproductiv ar fi acest lucru", a povestit doctorul.
„În Germania, oamenii văd că spitalele nu sunt copleșite și nu înțeleg de ce li s-au închis magazinele. Ei se uită doar la ce se întâmplă aici, nu la New York sau Spania. Acesta este paradoxul prevenției, iar pentru mulți nemți sunt tipul malefic care distruge economia. Sunt amenințat cu moartea, pe care le transmit Poliției. Mai îngrijorătoare sunt alte e-mail-uri, cele de la oameni îmi spun că au trei copii și se tem pentru viitor. Nu este vina mea, dar acestea mă țin treaz noaptea", a conchis expertul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu