Expert internaţional în radiobiologie: Radiaţiile nucleare sunt invizibile, inodore, dar devastatoare

Radiațiile nu se văd și nu miros, dar efectele lor pe termen lung vor afecta sănătatea publică și mediul ani sau chiar zeci de ani de zile. Așa descriu oamenii de știință accidentele nucleare din Japonia, unde nivelul de radiații este de 10 ori mai mare decât de obicei.

Radiobiologul spaniol Eduard Rodríguez-Farré asigură că s-au măsurat contaminanți cum ar fi iodul sau cesiul din radiațiile eliberate la Fukushima, unde s-a produs deja fisiunea parțială a trei din reactoarele sale din cauza lipsei refrigerării ca urmare a cutremurului urmat de tsunami. „În nucleul unui reactor nuclear există peste 60 de elemente radioactive contaminante provenind de la fisiunea uraniului, unele care rămân mai mult în atmosferă, altele care rămân mai puțin, dar toate se acumulează în organismul nostru, căci sunt asemănătoare cu elementele biologice din corp”, explică omul de știință pentru agenția Efe.

Rodríguez-Farré, unul din experții internaționali în radiații nucleare cei mai importanți din lume și autorul studiilor despre consecințele catastrofei nucleare de la Cernobîl, afirmă că dintre aceste 60 de elemente, cele care vor avea cele mai grave consecințe pentru sănătatea oamenilor sunt iodul, stronțiul și cesiul. „Iodul afectează imediat și provoacă mutații genetice, care pot cauza mai departe cancer tiroidian”, susține toxicologul, care reamintește că în cazul Cernobîl au crescut de zece ori cazurile de cancer tiroidian în Europa Centrală.

„La rândul său, stronțiul se acumulează în oase minim 30 de ani, ca și cum ar fi calciu, și ani de zile continuă să iradieze organismul, iar cesiul se depozitează în mușchi”, explică expertul. Ambii contaminanți cresc riscul de cancere, mai ales osoase, musculare și tumori cerebrale, diminuează imunitatea organismului și cresc riscul de a suferi alte patologii.

Mai mult, radiațiile alterează sistemul de reproducere, avertizează specialistul, membru în Comisia Științifică de Noi riscuri pentru sănătate din Uniunea Europeană. Aceste radiații afectează mai mult femeile. „Spermatozoizii se regenerează în totalitatea lor în 90 de zile și un spermatozoid alterat dispare în această perioadă, dar dacă un ovul este afectat de radiații și este fecundat posterior, va provoca malformații fătului, chiar dacă fecundarea are loc la ani distanță”.

Din punct de vedere al mediului, radiațiile pot afecta tot lanțul trofic, de la pești până la celelalte animale, plante, fructe sau legume.

Măsuri de prevenție

Pentru a preveni radiațiile, Rodríguez-Farré subliniază că un contact cu pielea se poate elimina prin același proces pe care îl respectă un chirurg înainte de o intervenție: spălarea mâinilor și a corpului, a părului și a unghiilor cu detergent și îndepărtarea hainelor utilizate.

Mai complicat este să luptăm împotriva celei mai importante căi de contaminare, inhalarea, împotriva căreia efect au numai pastilele de iod ca cele pe care autoritățile japoneze le distribuie populației.

„Atunci când tiroida este plină de iod, elimină cantitatea în plus, așa că dacă tiroida va fi saturată de iod prin pastile, în momentul în care iodul din radiații este inhalat, el este eliminat rapid”, explică specialistul.

Citește și:

Cum afectează sănătatea cesiul radioactiv și care sunt măsurile pe care le recomandă japonezii

Ce am învățat din accidentul de la Cernobâl. Care sunt simptomele iradierii și cum ne putem apăra – VIDEO

Iodura de potasiu nu este un remediu universal anti-radiaţii. Este eficientă, dar are limitele ei

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel