Expert ONU avertizează: Haiti se îndreaptă spre dezastru, similar cu Somalia

Expertul ONU în domeniul drepturilor omului din Haiti a avertizat că țara din Caraibe se îndreaptă rapid spre a deveni "ca Somalia în cele mai negre vremuri ale sale", după o revoltă criminală care a determinat deplasarea a zeci de mii de oameni și a tăiat aproape complet capitala de lume.

La puțin peste o lună de la începerea rebeliunii bandelor, William O'Neill – un avocat american pentru drepturile omului care a călătorit în Haiti timp de peste 30 de ani – și-a exprimat îngrijorarea cu privire la situația rapid deteriorată din Port-au-Prince.

Aeroportul internațional a fost închis din începutul lunii martie din cauza violențelor, străinii sunt evacuați cu elicopterul, iar luptătorii grupărilor înarmate puternice continuă să semene haos, lansând aproape zilnic atacuri asupra școlilor, universităților, spitalelor, băncilor, afacerilor și chiar asupra centrului politic al capitalei haitiene. Miercuri, biblioteca națională a fost jefuită.

„Cunosc pe cineva care și-a pierdut jumătate din familie în fața plutonelor de execuție ale lui [fostul dictator] François Duvalier și care spune că nu a mai văzut niciodată ceva atât de rău. Unchi, veri, frați uciși – și totuși, situația de acum nu a fost niciodată atât de gravă”, a spus O'Neill din Geneva.

„Încep să nu mai am cuvinte pentru a descrie situația, sincer... Este apocaliptic, ca și cum am fi la sfârșitul lumii”, a adăugat expertul ONU, care a contribuit la înființarea forței de poliție a Haitiului, afectată de lipsa resurselor, care acum luptă din greu să oprească valul de violențe de la mijlocul anilor '90. „[Există] un nivel de intensitate și cruzime în violență care este pur și simplu fără precedent în experiența mea din Haiti.”

Mai mult de 1.500 de persoane au fost ucise în primele trei luni ale anului 2024, comparativ cu 4.451 ucise în întregul an precedent, a declarat ONU săptămâna trecută.

O'Neill nu este străin de situații de securitate dificile, lucrând în locuri precum Rwanda, Sierra Leone, Kosovo, Bosnia, Nepal și Sudanul de Sud. Dar el și-a exprimat șocul față de evaporarea aproape completă a autorităților haitiene în fața răscoalei grupărilor înarmate, care a început pe 29 februarie și l-a forțat pe prim-ministrul Ariel Henry să-și anunțe demisia din străinătate. Haiti a organizat ultimele sale alegeri în 2016 și nu a avut un președinte din 2021, când Jovenel Moïse a fost asasinat în casa sa din Port-au-Prince. Haiti nu are în prezent niciun oficial ales în funcție.

„Aici, cred că ceea ce este diferit este că statul este practic absent... Nu există stat și asta creează un scenariu hobbesian (o stare de haos și război generalizat), unde supraviețuirea este doar pentru cei puternici... și din păcate, cei mai puternici acum sunt grupările înarmate”, a spus O'Neill. Acesta crede că doar un miracol ajută poliția haitiană, depășită numeric, să prevină o preluare totală a puterii de către rebeli.

Până acum, marea parte a violenței a fost limitată la Port-au-Prince, până la 90% din capitală fiind estimată acum a fi sub controlul puternicelor grupări înarmate din Haiti, conectate politic. Mai mult de 53.000 de persoane au fugit din capitală în ultimele săptămâni, conform ONU.

Cu toate acestea, O'Neill se teme că tulburările ar putea curând cuprinde alte părți ale țării, alimentând un exod masiv de refugiați către SUA și Republica Dominicană, care împarte insula Hispaniola cu Haiti. „Dacă situația scapă complet de sub control și se răspândește dincolo de Port-au-Prince în zona rurală ... [vom vedea] mulți oameni urcând în bărci. Îi vom vedea ... asumându-și orice risc pentru a ieși de acolo.”

O'Neill crede că acest scenariu de coșmar este la câteva săptămâni distanță în cel mai rău caz, sau la câteva luni în cel mai bun caz. „Acum se coboară în ceva asemănător cu Somalia în cele mai negre vremuri ale sale, la 90 de minute de zbor de Miami. Nu suntem încă acolo, dar suntem periculos de aproape.”

În ciuda prognosticului sumbru, O'Neill crede că situația ar putea fi inversată. El speră că o „misiune de sprijin pentru securitate” condusă de Kenya, formată din până la 4.000 de polițiști și soldați, ar fi desfășurată și ar reuși să recupereze și să asigure infrastructuri cheie precum aeroportul, portul și terminalul de combustibil.

Viitoarele alegeri din SUA însemnau că administrația Biden probabil nu va trimite trupe. Dar expertul ONU crede că Washingtonul ar putea perturba grav grupările înarmate prin combaterea contrabandei de arme fabricate în SUA din Florida către porturile haitiene.

„Sunt uimit că nu puteți aduce alimente sau medicamente în Haiti, dar încă mai primiți arme și gloanțe ... Nu pot să cred că guvernul meu nu poate inspecta acele bărci care pleacă de pe râul Miami și să scoată fiecare pușcă și fiecare glonț pentru că Haitiul nu produce arme sau gloanțe”, a spus O'Neill, adăugând: „Dacă grupările înarmate nu au armele sau gloanțele lor, își pierd întreaga putere.”

Videoclipurile de propagandă ale grupărilor înarmate postate pe rețelele de socializare în ultimele săptămâni au oferit o privire înghețătoare asupra puterii lor de foc și au atras comparații cu cartelurile de droguri belicoase din Mexic.

Observatorii continuă să dezbată motivele precise care stau la baza insurecției mafiote, pe care un purtător de cuvânt al unei grupări înarmate în căutarea reflectoarelor a descris-o ca o revoluție populară împotriva elitelor corupte din Haiti. O'Neill suspectează că rebeliunea nu este despre preluarea puterii, ci despre descurajarea desfășurării forțelor de securitate străine și intimidarea politicienilor implicați într-un consiliu de tranziție care urmează să aleagă noi lideri și să restabilească ordinea. El a spus că lipsa aproape totală de guvernare în Haiti este esențială pentru activitățile ilegale și lucrative ale rebelilor, inclusiv răpirea, contrabanda de arme, traficul de droguri și șantajul.

„Nu pot să le citesc gândurile, dar pare că vizează persoane sau instituții care ar putea fi implicate într-o schimbare - o tranziție de la această catastrofă la ceva diferit ... Nu sunt interesați să schimbe societatea haitiană sau buna guvernare sau altceva de genul acesta,” a spus O'Neill despre grupările înarmate.

„Nu cred că vor să preia controlul ... Acest lucru nu este ca maoiștii din Nepal sau [Farc din Columbia]. Nu există ideologie aici pentru a prelua controlul statului și a conduce lucrurile. Cred că vor să păstreze un stat foarte slab, ineficient și în mare măsură absent, astfel încât să poată umple golul și să păstreze controlul.”, relatează The Guardian.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel