Experţi chilieni au creat o hârtie cu ajutorul unei alge marine pentru a conserva fructele pentru export

O hârtie bio din alge ce permite prelungirea duratei alimentelor, mai ales a fructelor proaspete pentru export, a fostă creată în Chile din ingrediente naturale obţinute din Pinus radiata în combinaţie cu alge marine, au informat luni responsabili ai proiectului citaţi de EFE, potrivit Agerpres.

Este vorba de un material biodegradabil care are proprietăţi antioxidante, antibacteriene şi antimicotice, dezvoltat de Universitatea din Concepción şi fabrica de hârtie BO Paper Bío Bío, cu sprijinul Corporación de Fomento (Corfo). Obiectivul proiectului este de 'a valida şi a produce o hârtie bioactivă din alge ce permite reducerea cu până la 60 % a pierderilor prin oxidarea sau descompunerea prin acţiune microbiană a fructelor în procesul de depozitare şi transport', a explicat Cristián Agurto, responsabil al studiului.

Proiectul a fost considerat drept o inovaţie ştiinţifică, tehnologică şi antreprenorială de mare importantă în Chile care exportă 2,6 milioane tone de fructe proaspete în valoare de peste 4 miliarde de dolari. În prezent la fructe precum struguri, mere, pere, kiwi şi piersici se foloseşte ca ambalaj hârtie gofrată care le protejează de umiditate şi lovituri, însă hârtia bioactivă din alge adaugă, potrivit experţilor, şi alte proprietăţi precum reducerea oxidării şi evitarea apariţiei de microorganisme care fac ca aceste fructe să putrezească.

În următorii doi ani, Universitatea din Concepción şi BO Paper Bío Bío vor lucra la elaborarea echipamentelor industriale pentru producerea acestei hârtii bioactive din alge cu scopul de a proteja fructele pentru export din Chile. Produsul va avea ca bază o pastă mecanică produsă pe bază de pin din Monterrey (Pinus radiata), din care Chile are plantaţii de 2 milioane de hectare, în timp ce componenta bio provine din alge marine extrase din flora marină, 360.000 tone anuale şi alte 12.000 tone din alge de cultură.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel