O organizaţie compusă din experţi în sănătate publică afirmă că oraşele ar trebui să aplice mai multe restricţii în trafic pentru a reduce nivelul poluării.
Alianţa Agenţiilor Publice de Sănătate din Europa a explicat, într-un nou raport, că cea mai eficientă metodă de a reduce poluarea este interzicerea maşinilor vechi din oraşe, dar şi că acordarea de permisiuni de circulaţie celor care au maşini vechi contra unei taxe este doar o rezolvare "pe jumătate" a problemei.
EPHA susţine că îşi bazează raportul pe analiza măsurilor introduse de mai multe oraşe europene care vor să reducă emisiile şi aglomeraţia. Astfel, spune Alianţa, interzicerea maşinilor poluante ar reduce emisiile nocive cu până la o treime, fapt care ar duce la economii în sănătate publică de 130 de milioane de euro pe an pentru fiecare ţară.
Cercetătorii au studiat 28 de măsuri existente în oraşele europene cu peste un milion de rezidenţi. S-a aflat, astfel, că interzicerea vehiculelor poluante în oraşe precum Paris, Milano sau Atena a dus la reducerea emisiilor nocive cu până la 36 la sută.
"Un nor periculos a atârnat deasupra oraşelor în ultimele decenii, cauzând boli de inimă, cancer de plămâni sau astm. Cum luptăm cu COVID-19 prin intermediul vaccinurilor, la fel trebuie să luptăm şi cu această boală. Protejarea sănătăţii oamenilor este o luptă în care trebuie să fim uniţi. Acum este momentul ca primarii din marile oraşe să ia măsuri pentru a proteja mediul", a declarat Sascha Marschang, secretarul general al EPHA, conform Daily Mail.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News