Experții AIEA au evaluat daunele produse de bombardamente la Zaporojie

Fotografie de la Алесь Усцінаў, Pexels
Fotografie de la Алесь Усцінаў, Pexels

O echipă de experți ai AIEA au evaluat daunele produse în urma bombardamentelor din weekend asupra centralei nucleare Zaporijjia, cea mai mare din Europa.

Publicitate

În prezent, nu există probleme imediate privind siguranța la centrala nucleară Zaporojoe iar echipamentele cheie sunt intacte, în ciuda daunelor larg răspândite pe amplasament și ”în ciuda gravității bombardamentelor”, potrivit Agenzia Nova.

Acest lucru a declarat directorul AIEA, Rafael Grossi, într-un comunicat, la finalul evaluării experților AIEA după atentatele de sâmbătă seara și duminică dimineața în zona sitului.

Cei patru experți în securitate nucleară ai AIEA care se află în prezent la fața locului au fost informați de conducere și apoi au efectuat un tur amplu al celei mai mari centrale nucleare din Europa pentru a evalua direct impactul, ”unul dintre cele mai grave accidente de acest gen din ultimul timp”, explică Grossi.

Citește și:

"Veştile sunt tulburătoare". Centrala nucleară Zaporojie, bombardată. ONU, reacție: Nu vă jucaţi cu focul!

Centrala nucleară Zaporojie din Ucraina, aflată sub controlul Rusiei, a fost zguduită de bombardamente duminică, atrăgând condamnări din partea organismului ONU de supraveghere nucleară, care a avertizat că astfel de atacuri riscă să producă o catastrofă nucleară majoră, relatează Reuters.

Peste o duzină de explozii au zguduit cea mai mare centrală nucleară din Europa sâmbătă seară şi duminică, a declarat Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA). Moscova şi Kievul se acuză reciproc pentru bombardarea obiectivului, notează Reuters.

"Veştile sunt tulburătoare"

"Veştile de ieri de la echipa noastră şi de azi dimineaţă sunt extrem de tulburătoare", a spus Rafael Grossi, şeful AIEA, a cărui echipă pe teren a anunţat pagube la unele clădiri, sisteme şi echipamente ale centralei atomo-electrice, scrie Agerpres.

"Explozii s-au produs în locul acestei mari centrale nucleare, ceea ce este complet inacceptabil. Oricine se află în spatele lor trebuie să le pună capăt imediat. După cum am mai spus-o de multe ori înainte, nu vă jucaţi cu focul!", a adăugat el.

Bombardarea repetată a centralei din Ucraina, pe care Rusia a luat-o sub control la scurt timp după invazia ei din februarie, stârneşte îngrijorări asupra posibilităţii producerii unui accident major la doar 500 km de locul celui mai grav accident nuclear din lume, dezastrul de la Cernobâl din 1986.

Centrala nucleară Zaporojie furniza aproximativ o cincime din energia electrică a Ucrainei înainte de invazia Rusiei la 24 februarie şi a fost forţată să opereze pe generatoare de rezervă de mai multe ori. Ea are şase reactoare de concepţie sovietică VVER-1000 V-320 răcite şi moderate cu apă şi care conţin uraniu 235.

Reactoarele sunt închise, dar există riscul supraîncălzirii combustibilului nuclear dacă electricitatea pentru sistemele de răcire este întreruptă. Bombardamentele au rupt în mod repetat liniile electrice.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel