Experţii americani se tem că SARS-CoV-2 va facilita, indirect, răspândirea altor virusuri.
„Deşi am mai învins în trecut poliomielita, dacă permitem ca rata vaccinărilor să scadă şi să devină prea mică ne vom afla încă o dată supuşi riscului răspândirii comunitare a virusului”, spune Carissa Etienne, director al PAHO. „De aceea, e mai important ca niciodată să facem tot ce ne stă în puteri pentru a susţine eliminarea poliomielitei în regiunea noastră, aşteptând ca şi alte ţări ale lumii să atingă acelaşi obiectiv”, a adăugat acesta.
Pandemia a pus presiune pe sistemele medicale şi a scos la iveală lipsuri, dar şi puncte tari pe care ne putem sprijini în lupta cu noul coronavirus. Sistemele de imunizare şi supraveghere epidemiologică sunt acum în vizorul public, iar informaţii despre vaccinarea antivirală au ajuns pe buzele multora.
„În timpul pandemiei, trebuie să depunem eforturi mult mai mari şi să lucrăm din greu pentru a nu irosi tot ce am construit în timp”, spune Cuauhtemoc Ruiz Matus, şeful Programului de Imunizare al PAHO.
Vaccinul împotriva poliomielitei a acoperit în perioada 2016-2019 aproximativ 85%-87% din populaţia americană, potrivit raportărilor organizaţiei citate de CNN. În 2020, rata ar putea fi mai mică „din cauza întreruperii activităţilor de asistenţă medicală primară cauzate de pandemia COVID-19”.
Virusul poliomielitei a fost într-o vreme extrem de răspândit. În special la copiii mici, acesta poate afecta nervii, slăbind muşchii şi provocând chiar paralizie. Nu există tratament pentru poliomielită, dar vaccinarea s-a dovedit eficientă în prevenirea îmbolnăvirii, notează Mediafax.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News