Cercetătorii britanici au descoperit o nouă categorie de gene care favorizează apariţia osteoartritei. Acest lucru ar putea duce la identificarea de noi tratamente pentru combaterea maladiei.
Autor: Anca Murgoci
Studiul publicat în revista The Lancet este cel mai important de acest fel în ceea ce priveşte genetica osteoartritei, cunoscută şi sub numele de artrită degenerativă sau artroză. Oamenii de ştiinţă au descoperit 11 noi gene legate apariţia bolii. Osteoartrita este cauzată de uzura articulaţiilor, inclusiv a cartilagiilor, ţesutul care funcţionează ca un tampon între cele două capete ale oaselor.
Se estimează că 40% dintre persoanele de peste 70 de ani suferă de această boală. Până în prezent, nu s-a descoperit niciun tratament pentru a o putea trata. Cercetătorii numesc descoperirea genelor un pas foarte important în dezvoltarea unor tratamente adecvate. Aceştia cred că factorii genetici sunt responsabili, în proporţie de 50%, pentru dezvoltarea osteoartritei.
Experţii britanici au comparat ADN-ul a peste 7.400 de pacienţi diagnosticaţi cu osteoartrita cu ADN-ul a circa 11.000 de voluntari sănătoşi. Studiul a fost repetat pe 7.500 de persoane diagnosticate cu osteoartrită şi 43.000 de persoane sănătoase din Islanda, Estonia, Olanda şi Marea Britanie. Una dintre cele mai puternice asocieri în ceea ce priveşte dezvoltarea maladiei a fost constatată în cazul genei GNL3, care duce la producerea unei proteine cu rol important în menţinerea sănătăţii celulelor, informează BBC Mundo.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu