Experții de la Consiliul Atlantic spun că Polonia are șansa de a prelua un rol de lider în Europa

Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Polonia are cea mai mare șansă de a-și asuma un rol de conducere influent în Europa, spun experții de la Consiliul Atlantic, Daniel Fried și Aaron Korewa.

Ei au analizat discursul recent al Ministrului polonez de externe, Zbigniew Rau, care a avertizat că disputele cu Germania și UE ar putea pune în pericol oportunitatea acesteia de a ajuta la conducerea Europei.

Fried, fost ambasador al SUA în Polonia, și Korewa, șeful biroului de la Varșovia al Consiliului Atlantic, au remarcat că dezvoltarea și integrarea de succes a Poloniei în Europa și NATO au deschis calea pentru „asumarea unui rol influent, chiar de lider”.

Potrivit experților, Rau a prezentat o viziune strategică convingătoare pentru Polonia, inclusiv angajamentul de a apăra ordinea internațională, o alianță durabilă cu SUA, rezistența agresiunii ruse, sprijinirea integrării Ucrainei în UE și afirmarea viitorului european al Poloniei.

Zbigniew Rau consideră războiul actual din Ucraina ca fiind crucial pentru strategia Poloniei, dar, spre deosebire de mulți polonezi, el a recunoscut potențialul democratic al Rusiei, spunând că Rusia poate fi „Rusia lui Andrei Saharov și Anna Politkovskaya”. O astfel de abordare „configurează cu pricepere Polonia să fie un lider în timp ce Europa își construiește viitorul pe termen mai lung cu Rusia”.

Politica conturată de Rau este puțin probabil să se schimbe semnificativ după viitoarele alegeri, indiferent de rezultat. Cu toate acestea, potențialul Poloniei de a modela agenda Europei este împiedicată de disputele sale cu UE și Germania, mai ales dacă aceste probleme devin înrădăcinate.

Autorii sugerează că Polonia a avut dreptate să critice abordarea Berlinului față de Rusia și acum are șansa de a profita de schimbarea anunțată a cancelarului Olaf Scholz în politica Germaniei (Zeitenwende). Germania pare să manifeste o „flexibilitate strategică” rară, în timp ce se îndreaptă către direcția mult timp susținută a Poloniei, în urma prăbușirii ipotezelor sale anterioare despre Rusia.

„Polonia ar trebui să profite de potențialul de a lucra cu Germania pentru a construi o politică comună, în ceea ce privește Rusia, pentru Europa. Germanii ar putea fi pregătiți și, la rândul lor, ar trebui să fie dornici să lucreze cu polonezii în acest scop”, au concluzionat Fried și Korewa, scrie Rmx.news.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel