Experții descoperă o poveste incredibilă din copilăria lui Iisus după descifrarea unui manuscris egiptean vechi de 2.000 de ani

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Lee Mills)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Lee Mills)

A fost descoperită o poveste incredibilă despre Iisus care a făcut un miracol încă de copil, scrisă pe un manuscris egiptean antic.

A fost descoperită o poveste incredibilă despre Iisus care a făcut un miracol pe când era copil, mâzgălită pe un manuscris egiptean antic.

Papirusul vechi de 2.000 de ani - un material care precede hârtia - spune povestea "înviorării vrăbiilor", când Iisus a transformat porumbei de lut în păsări vii, o poveste numită și "al doilea miracol".

Grafia stângace a scrisului i-a determinat pe cercetători să creadă că acesta a fost probabil scris ca parte a unui exercițiu de scriere într-o școală sau într-o comunitate religioasă în secolul al IV-lea sau al V-lea.

Se crede că este cea mai veche copie care a supraviețuit din Evanghelia copilăriei (lui Iisus) după Toma - o carte care prezintă în detaliu tinerețea lui Iisus din Nazaret și care a fost exclusă din Biblie.

Fragmentul de papirus a trecut neobservat până acum la Biblioteca de Stat și Universitară din Hamburg

Fragmentul de papirus a trecut neobservat până acum la Biblioteca de Stat și Universitară din Hamburg, Germania.

Experții au declarat pentru DailyMail.com că au dat peste papirus în timp ce analizau manuscrisele și au observat numele lui Iisus în text.

"S-a crezut că face parte dintr-un document de zi cu zi, cum ar fi o scrisoare privată sau o listă de cumpărături, deoarece scrisul pare atât de stângaci", a declarat Dr. Lajos Berkes, cocercetător și lector la Facultatea de Teologie din cadrul Humboldt-Universität, într-un comunicat de presă.

"Am observat mai întâi cuvântul 'Iisus' în text. Apoi, comparându-l cu numeroase alte papirusuri digitizate, l-am descifrat literă cu literă și ne-am dat seama rapid că nu poate fi un document obișnuit", a adăugat el.

Evanghelia copilăriei (lui Iisus) după Toma (IGT prescurtată în mediul religios englez) descrie viața lui Iisus de la vârsta de cinci la 12 ani și a fost scrisă în secolul al II-lea ca o modalitate de a umple golurile din tinerețea sa. 

Însă această evanghelie a fost omisă din Biblie deoarece s-a considerat că nu este autentică.

De asemenea, Biblia a fost concepută să se concentreze doar pe Iisus, pe miracole și pe ceea ce a dus la moartea sa pe cruce.

Iisus a transformat porumbei de lut în păsări vii, o poveste numită și "al doilea miracol"

În povestea descoperită, Iisus are doar cinci ani și se joacă într-un pârâu în timp ce modelează 12 vrăbii din lut moale în noroiul din albia râului. 

Când tatăl său, Iosif, observă ce face, îl mustră pe copilul Iisus și îl întreabă de ce ar modela lut în Sabat - o zi sfântă de odihnă și închinare.

Ca răspuns, "Iisus ordonă figurinelor de lut să 'își ia zborul ca niște păsări vii', ceea ce ele fac", a declarat pentru DailyMail.com profesorul Dr. Gabriel Nocchi Macedo, de la Universitatea din Liège, Belgia.

Fragmentul de papirus măsura patru pe doi centimetri și conținea un total de 13 rânduri dintr-o poveste religioasă populară din Evanghelia lui Toma.

"În afară de ceea ce se poate deduce din istoria generală a colecției, nu există nicio dovadă despre cum sau când a fost descoperit papirusul", au scris cercetătorii în articolul lor.

Dr. Macedo a declarat că, deși nu sunt siguri când papirusul a devenit parte din colecția bibliotecii, se pare că a fost inventariat după 2001.

Nu se știe de ce au fost excluși din Biblie primii ani de viață ai lui Iisus

Cu toate acestea, există două scenarii probabile pentru modul în care a ajuns la Hamburg: "A aparținut nucleului original al colecției, care a fost achiziționat prin intermediul Papyruskartell german între 1906 și 1913', a spus el. Colecția a crescut apoi prin achiziții individuale până în 1939. A doua ipoteză este că a ajuns de la Berlin într-o cutie plină de papirusuri neconservate în 1990".

Înainte de această descoperire, un manuscris din secolul al XI-lea al Evangheliei respective era cea mai veche versiune cunoscută. 

"Evanghelia copilăriei (lui Iisus) după Toma este o evanghelie apocrifă care relatează episoade din copilăria lui Iisus. Aceste episoade nu sunt povestite în Biblie sau în alte lucrări liturgice sau teologice bine cunoscute. Lucrarea a fost atribuită unui autor pe nume Toma (probabil apostolul), dar paternitatea sa este necunoscută", a explicat Dr. Macedo. 

Relatările despre copilăria lui Iisus se limitează la povestea nașterii sale, la fuga familiei în Egipt, la întoarcerea în Nazaret și la vizita sa la Templul din Ierusalim.

Alte informații despre tinerețea sa sunt incluse în evangheliile apocrife, scrise după moartea sa.

"Specialiștii compară uneori Evanghelia copilăriei (lui Iisus) după Toma cu un fanfiction", a declarat Dr. Macedo. "Acesta constă într-o serie de scene slab legate între ele, în care tânărul Iisus face minuni, provocând uimirea celor din jurul său", spune cercetătorul.

Nu se știe de ce au fost excluși din Biblie primii ani de viață ai lui Iisus, dar Charles Dyer, profesor universitar de Biblie la Moody Bible Institute, a declarat pentru Christianity.com că motivul este dorința de concentrare pe lucrurile pentru care a venit pe pământ, pe slujirea sa și pe ceea ce a dus la trecerea sa pe cruce.

"De fapt, avem, chiar și la vârsta adultă, foarte puțin din viața lui Isus, dar partea pe care o avem este ceea ce Dumnezeu a considerat că este suficient pentru ca noi să înțelegem cu adevărat cine este și de ce a venit pe pământ", a spus Dyer.

Dr. Macedo a declarat că el și Berkes vor realiza o ediție critică și un comentariu asupra manuscrisului și vor reevalua stilul și limbajul textului . Rezultatele lor vor fi publicate în Journal of Papyrology and Epigraphy.

"Fragmentul este de un interes extraordinar pentru cercetare. Am reușit să îl datăm în secolele IV-V, ceea ce îl face să fie cea mai veche copie cunoscută", a declarat Berkes în comunicat, conform DailyMail.

CITEȘTE ȘI: Una dintre cele mai vechi cărți din lume este scoasă la vânzare: Un manuscris rar care "a revoluționat studiul creștinismului" ar putea ajunge la o sumă uriașă de 3 milioane de lire sterline

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel