Experții francezi în securitate identifică o rețea de dezinformare cu sediul la Moscova

Unsplash.com
Unsplash.com

O rețea care operează în Europa de Vest „pregătește terenul pentru un nou val de manipulare online” într-un an crucial, în Europa.

Experții militari și de securitate cibernetică din Franța declară că au identificat o rețea cu sediul la Moscova care răspândește propagandă și dezinformare în Europa de Vest.

Agenția franceză Viginum, înființată în 2021 pentru a detecta interferența digitală din partea entităților străine cu scopul de a influența opinia publică, susține că Rusia pregătește terenul pentru un nou val de manipulare online înaintea alegerilor europene și altor voturi cruciale din acest an.

Potrivit agenției, rețeaua online, denumită "Portal Kombat", cuprinde cel puțin 193 de site-uri care diseminează propagandă pro-rusă, apărând invazia rusă în Ucraina și criticând guvernul de la Kiev. Multe dintre dezinformările direcționate prin intermediul rețelelor de socializare și a aplicațiilor de mesagerie vizează cei care propagă teorii ale conspirației, conform Viginum, notează și TheGuardian.

Cercetătorii Viginum, care au identificat și analizat rețeaua între septembrie și decembrie anul trecut, susțin despre campania masivă de dezinformare că poate fi urmărită până la Moscova. Un canal pro-rus pe aplicația de mesagerie Telegram din Franța publică "aproape continuu" până la nouă articole pe oră.

Comisia Europeană, NATO și agențiile ONU au clasificat dezinformarea printre cele mai mari amenințări la adresa democrației în 2024. La o recentă conferință de înalt nivel de la Bruxelles, un oficial senior al NATO a declarat că dezinformarea este acum clasificată ca o "problemă de securitate națională" și există o recunoaștere între aliați că atacurile hibride folosind dezinformarea "ar putea atinge nivelul unui atac armat".

Secretarul general al comunicării ONU, Melissa Fleming, a declarat la conferință că "dezinformarea [este] folosită nu doar pentru a crea ceață în război, ci și mai multă suspiciune și ură" și subminează forțele de menținere a păcii.

În discursul său la conferință, șeful diplomației UE, Josep Borrell, a spus că acest nou tip de război nu este "despre bombe care te pot ucide", ci despre cuvinte și idei "care pot coloniza mintea ta".

Věra Jourová, vicepreședintele UE pentru valori și transparență, cu responsabilitate pentru media și portofoliile de dezinformare, a declarat: "În fiecare zi vedem acțiunile Kremlinului pentru a răspândi propaganda și a interveni în democrații. De la minciunile evidente ale lui Putin în plină zi la o rețea ascunsă de surse de propagandă dezvăluită acum, Kremlinul nu economisește eforturi. Și nici UE nu ar trebui să o facă."

Ea a adăugat că salută "hotărârea puternică" a Franței, Germaniei și Poloniei de a "riposta".

Site-urile legate de rețeaua de dezinformare nu produc materiale originale, ci au fost create pentru a inunda internetul cu materiale provenind de la figuri ruse și pro-ruse de pe rețelele de socializare, agenții de presă ruse și alte conturi oficiale loiale Moscovei, susțin specialiștii în apărare francezi.

De la invazia rusă din Ucraina acum doi ani, site-urile au vizat comunitățile rusești din Ucraina și "câteva țări occidentale", inclusiv Franța, Germania, Austria, Polonia, Spania, Regatul Unit și SUA.

Raportul Viginum, lansat luni, afirmă: "Deși această rețea de cel puțin 193 de site-uri a acoperit inițial știrile din localitățile rusești și ucrainene, ea s-a schimbat în ziua de după invazia Rusiei în Ucraina și a început să vizeze teritoriile ucrainene ocupate, apoi mai multe țări occidentale care susțin Ucraina și populația sa.

"Principalul obiectiv pare să fie acoperirea conflictului ruso-ucrainean prin prezentarea pozitivă a 'operațiunii militare speciale' și denigrarea Ucrainei și a liderilor săi. Acest conținut foarte ideologic prezintă în mod repetat narațiuni inexacte sau înșelătoare."

Raportul afirmă că rețeaua contribuie și "direct la polarizarea dezbaterii publice digitale în limba franceză". Pentru a atinge o audiență largă, selectează "surse de propagandă pro-ruse în funcție de localitatea vizată, automatizare masivă în distribuția conținutului sau optimizare pentru motoarele de căutare".

Viginum spune depsre campania de propagandă că implică trei "ecosisteme", dintre care unul folosește numele de website „Pravda” urmat de domeniile de nivel superior ale țărilor (fr, de, pl, es, com), înființat în iunie 2023 și găsit să aibă "caracteristici tehnice identice: o adresă IP comună găzduită pe un server situat în Rusia.

"Mai mult decât atât, aceste site-uri transmit conținut cu narațiuni pro-Kremlin similare, în special despre presupusa legitimitate a 'operațiunii militare speciale', denigrând Ucraina și liderii săi, sau criticând 'Vestul colectiv',” se menționează.

O altă rețea de site-uri vizează în principal audiențe vorbitoare de limba rusă din Ucraina și a fost înființată între 3 aprilie 2022 - puțin peste o lună după invazia rusă - și 17 decembrie 2022. "Unele site-uri vizează locații foarte specifice și strategice, cum ar fi Herson sau Mariupol," spune raportul.

Cu toate că majoritatea propagandei se concentrează pe conflictul din Ucraina, Viginum afirmă că vara trecută site-ul francez Pravda a publicat materiale despre "crize diferite" care implică prezența trupelor franceze în Sahel, inclusiv cele din Niger și Gabon.

Cu toate acestea, experții în securitate spun depsre campania masivă de propagandă și dezinformare că pare să aibă un succes limitat: traficul mediu pe cele cinci portaluri în noiembrie 2023 a fost de 31.000 de vizite, cel care vizează Franța fiind cel mai puțin vizitat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel