Experții militari explică de ce aderarea Suediei la NATO va stopa planurile lui Putin de dominație globală

Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres

Aderarea Suediei la NATO va stopa planurile lui Putin de dominație globală, izolând strategic Kaliningradul și Marea Baltică.

Aderarea oficială a Suediei la NATO este o lovitură de proporții pentru viziunea mondială și planurile de dominație ale președintelui rus Vladimir Putin.

Nu numai că transformă Marea Baltică într-o zonă NATO, dar izolează și exclava rusă Kaliningrad, situată între Polonia și Lituania, și creează un blocaj strategic asupra portului cheie al Kremlinului din Sankt Petersburg.

Până acum, submarinele nucleare rusești erau în mare parte libere să se dezlănțuie provocând haos de-a lungul coastelor Suediei și Finlandei. Nu mai este cazul. Nu de când Finlanda a aderat la NATO în aprilie 2023 - și acum Suedia nouă luni mai târziu.

Cu toate acestea, implicațiile strategice pentru Putin se extind mult mai mult decât Marea Baltică. O mare parte din viziunea economică și militară timpurie a lui Putin pentru Rusia s-a bazat pe dezvoltarea potențialului rutei maritime a Nordului (NSR). Acum, având în vedere aderarea Stockholmului la Bruxelles alături de Helsinki, orașul port cheie al NSR, Murmansk, este amenințat strategic și mai mult.

Putin știe cu siguranță că flota sa baltică, cândva mândră, cu sediul la Kaliningrad, a devenit o țintă ușoară

Înainte de războiul lui Putin împotriva Ucrainei, Rusia a investit masiv în coasta care cuprinde NSR. Investiția a inclus construirea de facilități portuare, acumularea unei flote mari de spărgătoare de gheață - și crearea unei noi amenințări pentru forțele arctice ale NATO (în special pentru Statele Unite, a căror marină este lipsită de tactică în această zonă).

Acum, planul de 15 ani al lui Putin pentru NSR, odată lăudat, a fost abandonat în urma războiului eșuat din Ucraina, iar o mare parte din proiectele economice și militare ale Moscovei de-a lungul NSR sunt în impas.

În timp ce Putin a avut cândva un avantaj considerabil în Arctica - a plantat chiar un steag rusesc din titan sub Polul Nord în 2007 - acum se află în defensivă. Putin acum trebui să securizeze granițele enorme pe care le are cu Finlanda. De unde vor veni forțele necesare pentru a apăra aceste frontiere? El a scos deja forțele de securitate rusești de-a lungul graniței cu Finlanda și a scos Corpul 11 blindat din Kaliningrad pentru a lupta în Ucraina.

Suedia și Finlanda erau de mult timp integrate în exercițiile militare ale NATO, iar oficialii militari din Stockholm și Helsinki se coordonau de mult timp cu Bruxelles. Cu toate acestea, acum, având în vedere aderarea oficială a Suediei, există o nouă legătură care leagă Suedia de Washington, Londra și Bruxelles, mai ales de  Articolul 5 al NATO.

Cu toate acestea, poate că cel mai mare impact imediat pe care Suedia îl va avea asupra lui Putin este unul psihologic. Putin este deja paranoic că NATO este o alianță militară orientată spre ofensivă - iar acum această coaliție a fost consolidată semnificativ și într-un moment greu.

Rusia, în detrimentul său, continuă să se afunde în doctrina militară și, ca urmare, are tendința de a încerca să se apere peste tot, în timp ce, de fapt, creează condițiile în care să nu se apere nicăieri. Mai întâi aderarea Finlandei și acum a Suediei la NATO nu a făcut decât să agraveze această dilemă pentru Kremlin.

Aderarea Suediei la NATO reduce, în esență, opțiunile militare ale Moscovei împotriva Occidentului la mijloace neconvenționale. Flota lui Putin de la Marea Neagră a fost deja, de fapt, neutralizată de o Ucraină fără armată, iar Putin știe cu siguranță că flota sa baltică, cândva mândră, cu sediul la Kaliningrad, a devenit o țintă ușoară, conform experților militari contactați de Daily Mail.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel