Pandemia de COVID-19, care a dus la decesul a peste 3,3 milioane de persoane, la zeci de milioane de infectări cu noul coronavirus şi a afectat economia mondială, ''putea fi evitată''. La această concluzie au ajuns mai mulți experţi independenţi mandataţi de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).
Situaţia în care ne aflăm astăzi putea fi evitată, a spus unul dintre copreşedinţii acestui panel, Ellen Johnson Sirleaf, fostă preşedintă a Liberiei. ”Situaţia a fost cauzată în urma unei multitudini de eşecuri, lacune şi întârzieri de planificare şi răspuns în faţa pandemiei, a subliniat Sirleaf, în cadrul unei conferinţe de presă.
A trecut prea mult timp, sunt de părere experţii, de la raportarea unui focar epidemic de pneumonie de origine necunoscută în a doua jumătate a lunii decembrie 2019 şi declararea, pe 30 ianuarie, de către OMS, a unei urgenţe de sănătate publică de importanţă internaţională, cel mai ridicat nivel de alertă. Ei consideră că anunțul putea fi făcut încă de la prima reuniune a comitetului de urgenţă al OMS, pe 22 ianuarie. "Au existat țări care au subestimat valoarea științei, au negat gravitatea bolii și au răspuns lent, ceea ce a avut consecințe cumplite", au mai spus experții.
Specialiștii recomandă guvernelor şi comunităţii internaţionale să adopte, fără întârziere, un ansamblu de reforme vizând transformarea sistemului mondial de pregătire, alertă şi răspuns în faţa pandemiilor.
În acest scop, sunt propuse mai multe variante, printre care crearea unui Consiliu mondial de luptă împotriva ameninţărilor sanitare, precum şi instituirea unui nou sistem mondial de supraveghere, fondat pe o transparenţă totală. Acest sistem va oferi OMS autoritatea de a publica imediat informaţii legate de epidemiile susceptibile de a conduce la izbucnirea unei pandemii fără să mai fie nevoie de a solicita aprobarea statelor membre.
Virusul care cauzează COVID-19 se transmite în principal prin picături respiratorii, care sunt răspândite atunci când o persoană infectată tușește, strănută sau expiră. Aceste picături sunt prea grele pentru a rămâne în aer, așa că se așază pe obiecte sau suprafețe. Vă puteți infecta inhalând virusul dacă vă aflați în apropierea unei persoane cu COVID-19 sau atingând suprafețele contaminate, apoi atingându-vă ochii, nasul sau gura.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News