Experţii trag un semnal de alarmă în privinţa coralilor

corali
corali

Circa 2.600 de oceanografi reuniţi în Australia au avertizat luni că recifele de corali din lume se degradează rapid şi au făcut apel la o acţiune imediată asupra încălzirii climatice pentru a salva ce mai poate fi salvat, relatează AFP.

Într-un apel publicat cu ocazia Simpozionului internaţional asupra recifelor de corali din lume, organizat la Cairns (nord-estul Australiei), unii din cei mai reputaţi specialişti din domeniu au arătat că sunt în pericol mijloacele de subzistenţă a milioane de persoane.

Datorită recifelor, mulţi locuitori din zonele de coastă au de lucru şi hrană, se adună venituri din turism şi regiunile de litoral sunt apărate natural în cazul unor valuri puternice şi furtuni, arată oamenii de ştiinţă.

Ei cer măsuri urgente de contracarare a pagubelor tot mai mari produse de ridicarea temperaturii oceanelor, acidifierea apelor, pescuitul excesiv şi poluarea terestră. 'Perioada în care lumea ar putea acţiona asupra încălzirii climatice se scurtează rapid', a declarat Terry Hughes, preşedintele simpozionului care are loc din patru în patru ani şi la care participă oameni de ştiinţă din 80 de ţări.

În Caraibe de exemplu, în ultimii 35 de ani, s-au pierdut 75% şi 85% din suprafaţa ocupată de corali, arată Jeremy Jackson, oceanograf la Smithsonian Institution (Statele Unite). Marea Barieră de corali din Australia, care este totuşi unul din ecosistemele marine cel mai bine protejate din lume, a înregistrat un declin de 50% al masei de corali în ultimii 50 de ani.

'Ceea ce este bine pentru corali este extrem de important şi pentru oameni şi trebuie să fim conştienţi de asta. Viitorul recifelor de corali este o problemă capitală pentru omenire', a spus Jackson.

Stephen Palumbi de la staţia marină a Universităţii americane Stanford subliniază că trebuie rezolvate şi problemele provocate de o dezvoltare agricolă anarhică şi practici de pescuit intensiv.

Peste 85% din recifele din 'triunghiul asiatic al coralilor' sunt ameninţate direct de activităţi umane ca dezvoltarea regiunilor de coastă, poluarea şi pescuitul excesiv.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel