Expertul care a anunțat prăbușirea Lehman Brothers prevestește falimentul unui colos bancar european. Robert Kiyosaki a scris o carte împreună cu Trump

Fotografie de la Kampus Production/ Pexels
Fotografie de la Kampus Production/ Pexels

Expertul financiar, Robert Kiyosaki, vorbește despre colapsul iminent al unei alte bănci de renume care va urma după cel al SVB.

Publicitate

Expertul Robert Kiyosaki nu are îndoieli: după Silicon Valley Bank, va veni rândul băncii Credit Suisse. Controversatul guru financiar susține că următoarea bancă care ar urma să falimenteze, după SVB, ar fi prestigioasa instituție elvețiană, Credit Suisee.

Kiyosaki, coautor al mai multor manuale pentru investitori, scrise împreună cu Donald Trump, a prevestit în martie 2008, cu șase luni înainte, prăbușirea Lehmann Brothers.

În acest caz, Kiyosaki arată cu degetul către Credit Suisse: ”Problema este piața de obligațiuni și predicția mea este că, la fel ca și în cazul Lehman Brothers, următoarea bancă care se va prăbuși va fi Credit Suisse, pentru că piața de obligațiuni se prăbușește".

Investitorul și consilierul financiar a indicat elementul liant între criza care a falimentat SVB și problemele Credit Suisse, negate de altfel de CEO-ul băncii din Geneva, Ulrich Koerner.

Desigur, problema SVB nu va provoca nicio reacție în lanț capabilă să atingă Credit Suisse ca efect direct, dar mai mulți experți au de ceva vreme îndoieli rezonabile cu privire la starea de sănătate financiară a băncii elvețiene.

Peste 110 miliarde de dolari în active au fost retrase de clienții Credit Suisse în ultimele trei luni ale anului 2022. Nume mari s-au retras din bancă, inclusiv Harris Associates, care la sfârșitul anului 2021, deținea aproximativ o zecime din capitalul băncii și recent a decis să iasă complet.

Raportul Credit Suisee

De altfel publicația Financial Times a anunțat că ”potrivit raportului anual al Credit Suisse, conducerea nu a conceput și nu a menținut un proces eficient de evaluare a riscurilor pentru a identifica și analiza riscul de denaturare semnificativă în situațiile sale financiare”, potrivit publicației Il Giornale.  În 2022, Credit Suisse a înregistrat peste 7 miliarde de dolari pierderi.

"Din 2020, Credit Suisse s-a confruntat cu cheltuieli de judecată de 4 miliarde de dolari și a suferit pierderi de 4,09 miliarde de dolari. În octombrie 2022, banca a ajuns, de asemenea, la un acord de 495 de milioane de dolari cu autoritățile de reglementare din Statele Unite, cu privire la rolul său în criza financiară din 2008-2009. Acest lucru urmează unei amenzi în 2017 în valoare de 5,28 miliarde de dolari pentru rolul său în criza creditelor ipotecare subprime”, notează Risk Screen.

Concluzii

Dar, în ciuda tuturor dificultăților, problemelor și scandalurilor operaționale, Credit Suisse, sub îndrumarea CEO-ului Koerner, efectuează o operațiune complexă de transparență, încercând direct să descopere probleme, defecte și schelete din dulap.

O operațiune costisitoare, în combinație cu autoritățile de reglementare din Europa și nu numai, în ceea ce privește banii și imaginea, de care depinde însă însuși viitorul băncii.

A spune că aceasta este o instituție care se luptă, este adevărat. Cu toate acestea, luarea de la sine înțeleasă a căderii sale iminene nu este imediată. Puterea autorităților de reglementare, mai structurate în Europa, constă tocmai în capacitatea de a oferi rețele de protecție băncilor și, mai ales, clienților lor. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel