Expertul italian, Luciano Buso, susţine că pânza în care se presupune că ar fi fost învelit Mântuitorul după ce a fost dat jos de pe crucea pe care a fost răstignit, nu este altceva decât un fals.
Această teorie este respinsă de Bruno Barberis, directorul muzeului în care este găzduit Giulgiul.
Giulgiul din Torino este o pânză care măsoară 4.2 metri și se crede că Mântuitorul ar fi fost infășurat cu ea după Răstignire. Totuși, în urma testelor cu carbon, s-a demonstrat că această pânză ar fi fost creată între 1260 și 1390.
Expertul italian spune că Giulgiul s-a deteriorat, iar Giotto - un artist medieval - ar fi fost rugat să facă o copie a pânzei.
"Am studiat foarte atent fotografiile Giulgiului și am descoperit mai multe apariții ale numărului 15 pe suprafata lui. Giotto nu a încercat să facă un fals, ci l-a semnat cu 'Giotto 15', pentru a-l autentifica, prin introducerea anul 1315", a spus Buso, în urma studierii pânzei.
Cum poţi se poate face un astfel de fals
Luigi Garlaschelli, profesor de chimie organică la Universitatea din Pavia, care susține teoria lui Buso, a reprodus Giulgiul folosind tehnici, materiale și substanțe care se găseau și în Evul Mediu.
El a învelit un bărbat în pânză și apoi a frecat materialul cu un pigment care conține urme de acid. Pentru față a folosit o mască. Imaginea astfel obținută a fost "învechită" prin spălarea materialului și plasarea lui lângă o sursă de căldură. Pentru a obține efectul final, a adăugat pete de sânge și a ars materialul din loc în loc.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu