Expiră apa îmbuteliată sau nu? Ce trebuie să ştii despre data inscripţionată pe sticlă

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Ştim că apa luată direct de la izvor poate fi consumată timp îndelungat, fără probleme, mai ales dacă este ţinută în recipiente de sticlă. Dar cum rămâne cu apa la pet de plastic din magazine? Este adevărat că, după ceva timp, se formează o mâzgă verde pe fundul sticlei?

Vitală pentru supravieţuire şi pentru menţinerea unei stări optime de sănătate, apa trebuie consumată în cantitate suficientă, cel puţin 1,5 litri pe zi, pentru a preveni deshidratarea. Calitatea apei este importantă, iar aceasta depinde inclusiv de condiţiile de depozitare dar şi de materialul din care este făcut recipientul. Apa filtrată, curată, nu expiră, însă este nevoie să fii atent la apa îmbuteliată. Sticlele de plastic au o dată de expirare şi da, este nevoie să ţii cont de ea. După această dată de expirare, calitatea apei este afectată, mai ales din cauza chimicalelor din plastic precum bisfenolul A (BPA) conţinute de recipiente.

Ce se întâmplă cu apa dintr-un recipient de plastic expirat

Un studiu efectuat de oamenii de ştiinţă de la Școala de Sănătate Publică Harvard a monitorizat o săptămână persoane care au consumat apă din sticle din policarbonat sau din material asemănător biberoanelor. S-a constatat că acestea au avut în urină un nivel cu două treimi mai mari a  bisfenolului A. Apa îmbuteliată se poate altera şi dacă este transportată în condiţii de temperaturi înalte ori dacă este expusă razelor soarelui.

Cât de "potabilă" este apa de la robinet

„Deşi multă vreme s-a considerat că apa plată, îmbuteliată, este mai sigură şi mai sănătoasă decât cea de la robinet, în ultima perioadă, studiile au arătat că lucrurile nu stau deloc astfel. În afară de faptul că este mult mai scumpă, apa îmbuteliată prezintă şi un risc mai mare de a fi contaminată decât cea de la robinet. Evident, însă, că nici aceasta din urmă nu este o apă pură şi lipsită de riscuri, dar reprezintă totuşi cea mai bună opţiune cu condiţia de a se folosi un filtru de bună calitate. Vă încurajez să vă achiziţionaţi un aparat pentru filtrarea apei astfel încât să aveţi acasă, în orice moment, apă filtrată, bună pentru consum, fără grija că aţi uitat să o cumpăraţi în drum“, informează Maria Martac, biolog, consultant în nutriţie pentru Click Sănătate.

Dacă privim cu atenţie pe fundul unei sticle de plastic tip PET, vom vedea nişte coduri. Nu puţină lume s-a întrebat ce reprezintă acestea. Iată clasamentul, după materialele din care sunt realizate ”PET-urile” Codurile 1, 2, 4 şi 5 sunt considerate mai sigure decât 3, 6 şi 7. Iată care este explicaţia!

1 PET (polietilen tereftalat) este printre cele mai sigure tipuri de plastic. Codul 1 apare pe majoritatea sticlelor de apă, suc ori ulei. Este acel plastic transparent care, deşi este printre cele mai sigure, pe suprafaţa lui se acumulează foarte uşor bacteriile. De aceea păstraţi cât mai puţin timp băuturile în aceste sticle şi nu le refolosiţi.

2 HDPE (polietilenă de mare densitate), folosită pentru fabricarea pungilor si a ambalajelor de plastic. Codul 2 îl găsiţi pe recipientele cu iaurt, margarină şi produse cosmetice şi este de cele mai multe ori un plastic opac. Este considerat a fi unul sigur, pentru că are un risc redus de a pătrunde în produsul ambalat.

3 V (policlorura de vinil sau PVC) poate fi periculos pentru bebeluşi. Feriţi-vă de pet-urile care au ştanţat codul 3! Acesta este un tip de plastic folosit în dopuri, caserole, dar şi în tuburile şampoanelor. PVC-ul are în compoziţie DEHA, un produs chimic folosit pentru a face plasticul mai flexibil, dar care este nociv sănătăţii. Studiile au arătat că poate afecta ficatul şi chiar cauza cancer.

4 LDPE (polietilena de joasă densitate) este un plastic rezistent atât la temperaturi înalte, cât şi scăzute. Codul 4 apare pe anumite tipuri de sticle, în pungile alimentelor congelate sau în tacâmuri şi este printre tipurile sigure de plastic. Este însă ceva mai mai scump şi destul de rar folosit.

5 PP (polipropilenă) – codul 5 există pe unele pahare de unică folosinţă sau pe diverse ambalaje alimentare, dar specialiştii nu consideră periculos acest tip de plastic.

6 PS (polistiren) – devine periculos la temperaturi înalte. Acest tip de plastic este folosit tot pentru fabricarea paharelor şi tacâmurilor de unică folosinţă, dar şi la cutiile cu iaurt. Cercetările au arătat că în contact cu alimentele calde eliberează stiren, o substanţă toxică. Aşadar, gândiţi-vă de două ori înainte de a bea o cafea dintr-un pahar de plastic pe care apare codul 6.

7 (alte mase plastice) este cel mai periculos tip de plastic. Şi de codul 7 ar trebui să vă feriţi. Acest tip de plastic are în compoziţie bisfenol, o substanţă interzisă în mai multe state europene. Din păcate este folosit chiar şi pentru fabricarea biberoanelor pentru bebeluşi. Utilizat timp îndelungat poate creşte riscul de pubertate precoce la fetiţe, dar şi de apariţie a cancerului la prostată şi la sân. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel