Explicație pentru eșecul UE și dispariția Ucrainei

"De aici nu ne mai retragem, peste Putna nu se trece. Dacă ruşii mai înaintează un pas, din ordinul meu şi pe a mea răspundere, deschideţi focul!”. Aceste cuvinte, care au trasat granița de nord a României, nu au fost rostite de vreun general. Ordinul a fost dat de maiorul Valeriu Carp, comandantul batalionului 3, Divizia 7, aflată în retragere după ultimatumul sovietic din iunie 1940, scrie Rl.

Armata a 3-a interzisese soldaților să deschidă focul, chiar şi în situaţia în care ruşii avansau dincolo de aliniamentele stabilite. Dacă militarii români nu ar fi ripostat, încălcând ordinele, astăzi, pentru a vizita mănăstirea lui Ștefan cel Mare am fi avut nevoie de viză ucrainiană.

Nu am auzit ca vreun militar al Ucrainei să fi ripostat când a fost invadată Crimeea. Unele unități s-a ascuns în cazărmi, altele au trecut de partea rușilor. Nici în războiul cu ”separatiștii” nu mi se pare că înfrângerea poate fi pusă doar pe seama lipsei de tehnică militară. Putin nu-și poate permite desfășurari de forțe aeriene pe scară largă. Chiar fără armament de vârf, te-ai aștepta ca un stat să-și poată apăra teritoriul național în fața unor mici unități terestre, strecurate pe șest peste graniță.

Din ce vedem în presa internațională, mai degrabă voința pare să lipsească celor de la Kiev. Dacă acum un an locuitorii capitalei își dădeau viața pentru a se putea îndrepta spre Vest, astăzi se fac apeluri la societatea civilă, ca să îndemne populația să susțină frontul din Est.

Unii analiști spun că Ucraina este un stat artificial, construit pe planșetă de jocul istoriei. Că Estul și Vestul țării se pot separa, astăzi, așa cum au fost lipite ieri. Crimeea, peninsulă deținută de goți, tătari, turci și sovietici, a fost dăruită Ucrainei în 1954. Cum a venit, așa s-a dus.

Mai degrabă ar trebui să fie îngrijorați vecinii Ucrainei. Rușii au încălcat legislația internațională, au trecut de aliniamentele prevăzute în acordul de pace, la sfârșitul războiului rece. Și nimeni nu pare decis să-i oprească.

Această criză ar fi putut să fie momentul în care Uniunea Europeană se transformă dintr-o asociație interese economice într-o țară adevărată, în stare de ripostă la o agresiune externă. Din păcate, sunt semne că UE rămâne o construcție la fel de artificială ca Ucraina.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel