Explicația unui fenomen bizar la alegerile ce tocmai s-au încheiat în România: Recordul de voturi nule. Stă în picioare teoria voturilor furate?

FOTO: Freepik
FOTO: Freepik

Prezența la vot masivă la alegerile locale și europarlamentare din 9 iunie, o prezenți similară cu cea din 2019, a adus și nenumărate voturi nule, mult peste cele declarate nule în 2019.

Aproximativ un milion de voturi au fost declarate nule anul acesta. Cu alte cuvinte, un procent de aproximativ 5% de voturi au fost declarate nule, fie voturi anulate, fie oameni care au refuzat să își exercite dreptul la vot deși s-au prezentat la alegeri. 

Spre exemplu procentul voturilor nule în 2019 a fost de aproximativ 3%.

AUR și USR au acuzat faptul că voturile nule au fost voturi pe care puterea care a organizat alegerile le-a fraudat și care ar fi trebuit să ajungă la opoziție.

Așadar, care e explicația unui număr atât de mare de voturi nule?

Analistul Bogdan Teodorescu e de părere că afirmația privind „furtul” voturilor nule nu stă în picioare iar în cazul ipotetic în care cele 5% ar fi mers la oricare din partidele de opoziție, rezultatul general nu ar fi fost foarte diferit.  Avansul PSD-PNL față de poziția secundă a fost unul uriaș. 

Prezent la emisiunea Ce se întâmplă difuzată de DC News și realizată de Răzvan Dumitrescu, profesorul Teodorescu a explicat și faptul că principala cauză voturilor nule ar putea fi numărul mare de buletine de vot care a îngreunat procesul pentru unii cetățeni, și a subliniat că eșecul opoziției e cauzat de fapt de lipsa unor structuri teritoriale puternice. Acesta a amintit că unde USR a avut organizații puternice, fie USR a câștigat, fie PSD-PNL au câștigat, dar după o luptă foarte  grea.

„Înțeleg că pentru mai multe persoane a fost destul de complicat votul. Probabil mai dificil în mediul rural, au fost cinci buletine de vot, e una din posibilele explicații.  Înțeleg retorica celor care spun că voturile nule le-au fost furate lor. Dar când tu ești la 14%, cu mult în urma primului loc, chiar și în cazul în care toate acele 5% ar fi fost ale tale, nu aveai decât 19%. Tot e o diferență uriașă.

Dar să mergem pe ideea că partidele care se plâng, AUR, USR sau partidul doamnei Șoșoacă, ar fi luat cei 5%. Desigur că pentru ei era important, dar în aritmetica generală lucrurile nu se schimbau deloc. Primele două partide (n.r. - PSD și PNL) erau oricum la un scor foarte mare.

USR și AUR în cei opt ani, respectiv patru de parlamentarism, nu și-au făcut organizații locale. Acum plătesc acest lucru. Fiindcă trebuie să mai observăm un lucru pe care sunt convins că l-au observat cu îngrijorare cei de la PSD și PNL. Acolo unde au existat organizații locale care s-au bătut le-a fost greu. Vezi Timișoara pe care au pierdut-o, Bucureștiul pe care l-au pierdut, Bacăul pe care l-au pierdut, Sectoarele 1 și 2 pe care le-au câștigat dar la 400 de voturi sau Brașovul câștigat tot prin luptă grea. Acolo unde USR a avut organizații pe care le-a lucrat, acolo a fost o luptă”, a explicat profesorul Bogdan Teodorescu.

Emisiunea integrală

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel