Explicație pentru demisia lui Dmytro Kuleba. Partidul lui Zelensky schimbă oamenii din posturi cheie

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Presa occidentală oferă primele explicații pentru plecarea ministrului de Externe, Dmytro Kuleba, din guvernul de la Kiev.

Oficial, Volodimir Zelensky a pus demisia lui Kuleba pe uzura inerentă funcției, menționând că ministrul de Externe nu mai avea suficientă energie pentru a promova furnizarea de arme atât de necesare apărării Ucrainei. Instituțiile Ucrainei- inclusiv guvernul și biroul președintelui- trebuie consolidate, a spus Zelensky într-o declarație făcută după ce i-a cerut demisia lui Kuleba.

Publicația germană Politico, având sediul la Bruxelles, consideră, însă, că partidul lui Zelenski, Servitorul Poporului, a început un proces de consolidare a puterii. David Arakhamia, liderul parlamentar al partidului lui Zelenskyy, a anunțat miercuri seara că parlamentarii, inclusiv Zelenskyy, au avut o întâlnire în timpul căreia au decis asupra noilor candidați pentru funcțiile-cheie.

„Toate acțiunile actualelor autorități indică o centralizare sistematică a puterii de către Președinte și biroul său, a declarat Ivanna Klympush-Tsintsadze, deputată a partidului de opoziție Solidaritatea Europeană, pentru POLITICO. Acest val de demisii ale oficialilor de la Kiev indică acum o gravă criză de guvernamentală în țară.”

Un fost înalt oficial ucrainean, sub rezerva anonimatului, a declarat că ministrul Kuleba a fost destituit cel mai probabil din cauza unui conflict cu influentul șef de cabinet al președintelui Zelenskyy, Andriy Yermak.

„Datorită funcției sale, Kuleba avea contacte directe bine stabilite cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, cu ministrul german de externe Annalena Baerbock și cu mulți alții. Chiar dacă era 300% loial, echipa lui Zelensky nu putea lăsa un astfel de canal de comunicare în mâinile unei persoane despre care nu sunt pe deplin siguri că este de-a lor, din punct de vedere politic,” a adăugat oficialul.

Deși Zelenskyy se bazează pe tehnocrați din aparatul de stat, comunicarea Kievului cu Washingtonul este condusă în principal de propriul său Cabinet, în special de Andriy Yermak. Ministrul apărării, Rustem Umerov, este, de asemenea, apropiat de administrația Biden și vorbește frecvent cu secretarul apărării, Lloyd Austin. Yermak și Umerov rămân în funcții, mai scrie Politico. Ambii au vizitat Washingtonul săptămâna trecută, întâlnindu-se cu oficiali de top din administrația Biden.

Andriy Sybiha, actualul ministru adjunct de externe și fost adjunct al șefului biroului președintelui, îl va înlocui pe Kuleba. Un alt adjunct din Cabinetul președintelui, Oleksiy Kuleba, va deveni viceprim-ministru și ministru al infrastructurii și politicii regionale, în timp ce Olga Stefanishyna va deveni și ministru al Justiției, păstrându-și postul de viceprim-ministru pentru integrarea în UE. Mykola Tochytskyi, de asemenea adjunct în biroul președintelui, va deveni noul ministru al culturii și politicii informaționale pentru a întări lupta împotriva dezinformării.

Kamyshin va intra în Cabinetul președintelui, unde va continua să se ocupe de problema armamentelor și infrastructurii. Herman Smetanin, actualul director general al companiei de stat de armament Ukroboronprom, îl va înlocui ca ministru pentru industriile strategice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel