Explozia de la terminalul de gaze din Austria a zguduit pieţele energetice din Europa.
Preţurile la gaze naturale şi electricitate au crescut în Europa după ce o explozie la unul din cele mai importante puncte nodale pentru transportul gazelor naturale de pe continent a afectat livrările în momentul unui val de frig, transmite Bloomberg.
Cotaţiile futures la gaze naturale au înregistrat cea mai mare creştere din ultimii opt ani în Marea Britanie, ţară care se confruntă deja cu impactul închiderii unei conducte petroliere din Marea Nordului. După două zile de căderi de zăpadă la Londra, temperaturile mai scăzute decât cele normale s-au răspândit din Alpi şi până în ţările scandinave, crescând cerea pentru combustibil de încălzire.
O explozie survenită marţi dimineaţa la terminalul de gaze din Baumgarten, în estul Austriei, s-a soldat cu un mort şi rănirea mai multor persoane. Explozia, ale cărei cauze nu au fost deocamdată identificate, s-a produs la ora 8:45 (7:45 GMT) şi a fost urmată de un incendiu. Facilitatea din Austria transportă echivalentul a 10% din cererea de gaze naturale a Europei.
Italia a declarat starea de urgenţă, după ce livrările de gaze naturale din Rusia spre Italia via Austria au fost întrerupte după explozie.
Majoări de preţuri în lanţ
'Este cel mai prost moment posibil pentru un hub de gaze naturale să explodeze, având în vedere că este nevoie de capacitate în perioada de iarnă şi schimbă estimările referitoare la cantitatea de gaze care va fi disponibilă. Dacă vremea se răceşte iar capacitatea nu este disponibilă, cu siguranţă preţurile vor creşte', a declarat Arne Bergvik, analist şef la compania suedeză de utilităţi Jamtkraft AB.
Marea Britanie a resimţit cel mai acut majorarea preţurilor, din cauză că nu are facilităţi de stocare şi interconexiuni cu pieţele din Europa continentală. Cotaţiile futures la gaze în Marea Britanie au crescut cu până la 23%, la 73,7 pence, pentru 100.000 de BTU (unitate de măsură pentru căldură), cel mai ridicat nivel înregistrat din decembrie 2013.
Explozia din Austria a afectat şi alte pieţe europene
Cotaţiile la energie electrică în Germania au atins cel mai ridicat nivel din ultimii patru ani, avansând cu 3,8% la EEX exchange din Leipzig. Preţurile la cărbune au crescut cu 2% până la 90,75 dolari pe tonă, cel mai ridicat nivel de după luna mai 2013. 'Pentru moment va face producţia de electricitate pe bază de cărbune puţin mai profitabilă', a declarat Konstantin Lenz, director la firma germană Lenz Energy.
Marea Britanie este mai vulnerabilă decât de obicei în iarna aceasta pentru că Centrica Plc a decis să închidă cea mai mare facilitate de stocare din Marea Britanie după 30 de ani de activitate. Agravând şi mai mult problemele de aprovizionare, compania care gestionează reţeaua de gazoducte din Norvegia a anunţat marţi că livrările de la zăcământul Troll, cel mai mare câmp gazifer offshore din Europa, vor fi diminuate din cauza unor întreruperi neprogramate care afectează şi alte locaţii din Norvegia, principalul furnizor extern de gaze al Marii Britanii. În mod normal o navă care transportă LNG are nevoie de două săptămâni pentru a ajunge din Qatar în Marea Britanie însă luna aceasta doar o singură navă de acest tip este programată să ajungă în Marea Britanie.
'Preţuri mai mare la gaze şi cărbune precum şi incertitudinile cu privire la livrările de gaze în întreaga Europa împing în sus preţurile', concluzionează Steffen Gursinsky, trader la Energieunion GmbH în Gemania.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu