Prețurile crescute la facturi determină românii să ia decizii extreme.
Ion Purica, expert în energie, a afirmat la Antena 3, că prețurile la energie electrică, care cresc accelerat, ne transformă în oameni ai peșterilor, pentru că tot mai mulți români sunt nevoiți să facă alegeri extreme, pentru a putea să-și achite datoriile: ”A scoate tot din priză, a opri încălzirea și așa mai departe, ne transformă din oameni care trăiesc în niște apartamente ale civilizației, cu acces la energie, în oameni care trăiesc în peșteri. Revenim la traiul în peșteri, pentru că fără iluminare, căldură, un apartament nu se deosebește de o peșteră decât prin modul artificial de construcție. În condițiile date, e posibil să se depășească limitele disperării și să ajungem în situația în care eram în `89, când o generație ținută ani de zile în frig, căreia i se spunea cu cinism ”mai puneți un pulover pe voi”, să ajungă în situația în care să reacționeze, e o nouă generație, au trecut 30 de ani, deci nu-i mai trebuie ani de zile, ci o perioadă scurtă de timp. Dacă lumea iese în stradă - ca acum câțiva ani în Bulgaria, când a căzut Guvernul - nu știu cine-i mai apără, pentru că jandarmii și poliția se vor găsi față-n față cu familiile lor”.
Despre posibilitatea plafonării prețului, pentru a evita o situație de necontrolat, Ion Purica a afirmat că ”e una din puține soluții cu eficiență pentru momentul actual, când s-a generat, practic, în toată UE, o psihoză a creșterii prețurilor la energie. Trebuie înțeles că venitul unei companii e rezultatul prețului înmulțit cu consumul. Dacă a crescut consumul față de anul trecut, e foarte clar că venitul companiilor din energie crește pe seama consumului. Prețul poate crește ușor, dar nu cu valori mari. Chiar mă gândeam, când se spunea că sunt valori ale unor facturi extraordinare, de fapt, extra ordinare e în două cuvinte, nu într-un singur cuvânt. Ajungem în situația ultimelor versuri din poezia ”Noi vrem pământ” a lui George Coșbuc, care se referea la foametea din 1907”.
”Singura soluție este plafonarea prețurilor la valoarea de început de an, pentru că altfel industria își pierde competitivitatea, iar populația își pierde puterea de cumpărare” a conchis expertul în energie intervenția la Antena 3.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu