Jurnalistul Val Vâlcu a arătat care a fost, de fapt, interesul cu stația GPL de la Crevedia.
În seara zilei de 26 august 2023, la o stație GPL din localitatea dâmbovițeană Crevedia s-au produs mai multe explozii care au dus, până la acest moment, la moartea a cinci persoane și la rănirea altor câteva zeci. Ulterior, s-a demonstrat că respectiva stație GPL era ilegală, autorizația acesteia de funcționare fiind ridicată de ISU în urmă cu mai mulți ani.
Ieri, Ionuţ Doldurea şi Cosmin Stângă, patronii firmei Flagas SRL, care deținea stația ilegală GPL, au fost arestați pentru 30 de zile.
CITEȘTE ȘI - Exploziile GPL se pot repeta la oricare altă stație din țară, susține avocatul patronilor de la Crevedia
În cadrul emisiunii Decisiv, la Antena 3 CNN, jurnalistul Val Vâlcu a făcut câteva comentarii privitoare la situația de la stația GPL și la interesul patronilor acesteia.
„Acești oameni 'Doldurea' de bani puteau să-și amenajeze la 2 kilometri distanță, în câmp, o platformă unde să-și țină cisternele, camioanele etc. Își amenajau acolo și un hotel pentru șoferi. Dacă la stație s-au găsit nereguli și a fost retrasă autorizația, ei puteau să o repare și să aibă din nou autorizație.
Dacă problema a fost distanța față de casele din zonă, trebuia să mute stația în câmp. În acest caz e vorba de crimă, pentru că ei nu aveau voie să țină acea canistră acolo, dar au transformat stația GPL în parcare pentru cisterne.
A fost mai rentabil să transforme in parcare acel loc și să ignore comerțul. Pe lângă asta e vorba și de fraudă economică, pentru că amestecau gazele.
De exemplu, în toate parcările subterane, de la Unirii, Universitate, din mall-uri, mașinile pe GPL nu au acces“, a spus Val Vâlcu.
Potrivit jurnalistului, acciza pentru gazul de uz casnic este mai mică decât cel pentru mașini, iar proprietarii stației de GPL făceau profit prin translatarea gazelor dintr-o cisternă în alta. Acciza la GPL Auto este de aproape 300 Euro pe tonă, iar la GPL casnic este zero.
„În afară de cisternele care trec pe stradă nu miroase a gaz. Canistrele sunt închise ermetic. Miroase a gaz atunci când se translatează dintr-o cisternă în alta. Nu cred că a fot prima dată când se mutau gaze dintr-o cisternă în alta.
Una este acciza și suprataxarea pentru combustibil și alta este pentru gazul de uz casnic“, a mai precizat Val Vâlcu la emisiunea Decisiv.
CITEȘTE ȘI - Andrei Caramitru, reacție la nenorocirea de la Crevedia: Acum înțelegeți?
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News