În România, miercuri, am înregistrat un record de infectări cu SARS-CoV-2, 555 într-o singură zi. Sunt cinci scenarii posibile, iar cel mai trist anunță o situație devastatoare în țara noastră, cel mai puternic afectată de acest val II sau ”a doua cocoașă”. Indiferent cum numim ceea ce se întâmplă acum, riscul să fim izolați în Europa e crescut și a fost recunoscut de ministrul Sănătății ieri, când a spus clar și răspicat că am putea fi incluși în zona roșie, zonă în care alte state puternic nu mai sunt.
Iată cum arată evoluția COVID-19 în România, din ultimele zile, în format grafic (sursa: Graphs.ro):
După recordul înregistrat ieri, secretarul de stat în MAI, Raed Arafat a avertizat: ”Lipsa respectării unor reguli de către o parte a populației e un motiv, poate și de către unii operatorii economici, ducând la o creștere continuă prin transmitere comunitară. Creșterea e semnificativă, e continuă, trendul e în creștere, nu e o singură zi, singura soluție e ca populația să se convingă că trebuie să respecte regulile și să nu asculte toate campaniile care-o îndeamnă să nu le respecte. Sunt probleme serioase care vor duce la creștere mai departe a acestor cazuri. Din discuțiile pe care le-am avut cu colegii care urmăresc situația, dacă lumea nu începe să respecte mai mult regulile și să-i respecte și pe cei care le respectă la acest moment și să facă la fel ca ei, riscul de a continua să crească e destul de serios, da”.
Dr. Emilian Popovici, Vicepreședinte Societatea Romana Epidemiologie și Valentin Parvu, PhD Statistica, au realizat, în urmă cu ceva timp, o analiză grafică urmată de cinci scenarii posibile pentru țara noastră, publicată pe site-ul mai sus citat:
”Scenariu 1 (Rt = 0.8) și Scenariu 2 (Rt = 0.9) sunt scenarii optimiste în care pe timpul verii 10 pacienți infectati infecteaza în medie alți 8 sau 9 pacienți în aproximativ 5 zile, epidemia fiind astfel în scădere. Aceste scenarii vor duce ca în jurul datei de 14 August să fie 32-84 de cazuri la ATI.
Scenariu 3 (Rt = 1) este un scenariu de ‘platou’ (similar cu luna Aprilie), când practic cazurile zilnice rămân aproximativ constante. Situația pe perioada verii ar rămâne aproximativ la fel cu situația actuala.
Scenariu 4 (Rt = 1.1) și Scenariu 5 (Rt = 1.2) sunt scenarii în care epidemia va crește exponential cu doua rate diferite. Un indice de 1.2 constant pe timpul verii va duce ca 10 pacienți infectati sa infecteze 12 pacienți în aproximativ 5 zile, iar după 2 luni acei 10 pacienți initiali vor duce la aproximativ 100 de pacienți zilnici. Cu un numar de reproductie de 1.2, in jurul datei de 14 august se asteapta aproximativ 2629 cazuri noi pe zi. Daca se vor atinge 2629 cazuri noi pe zi serviciile de terapie intensiva vor fi depasite, cu 1428 potentiali pacienti. Cu un numar de reproductie de 1.1, în jurul datei de 14 august se așteaptă sub 1000 de cazuri zilnice, cu aproximativ 561 pacienți internati în serviciile de terapie intensiva.”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu