Cel puțin 20 de oameni au murit după ce un camion cisternă a explodat în regiunea Akkar a Libanului.
Cel puţin 20 de persoane şi-au pierdut viaţa în explozia unui camion cisternă în regiunea Akkar din nordul Libanului, a anunţat duminică Crucea Roşie libaneză, potrivit Agerpres. „Echipele noastre au evacuat 20 de cadavre şi peste şapte răniţi de la locul exploziei unui camion cisternă în Akkar către spitalele din regiune”, a scris pe Twitter Crucea Roşie.
Horrific scenes from a gas tanker explosion in Lebanon.
— Mike Hudema (@MikeHudema) August 15, 2021
Another tragic reminder of the dangers of the fossil fuel industry.
There is no time to wait. No planet B. #ActOnClimate #ClimateEmergency #ClimateCrisis #climate #energy #GreenNewDeal
pic.twitter.com/wvqC04L4Yn
Originea exploziei nu este cunoscută deocamdată. Imaginile care circulă pe reţelele de socializare arată un incendiu la locul exploziei. Libanul, aflat într-o criză economică foarte gravă, se confruntă cu lipsă de combustibil de luni de zile, afectând aprovizionarea cu bunuri de primă necesitate. Protestatarii au blocat mai multe drumuri din ţară joi, la o zi după o decizie a Băncii Libanului de ridicare a subvenţiilor la carburanţi.
Preşedintele libanez Michel Aoun l-a desemnat luni pentru formarea unui guvern de salvare naţională, în urma consultării cu formaţiunile politice parlamentare, pe cel mai bogat om din ţară, multimiliardarul Najib Mikati, om de afaceri sunnit originar din Tripoli, unul din cele mai sărace oraşe in Liban, relatează agenţiile internaţionale de presă, conform Agerpres.
Mikati, care are 66 de ani şi a mai fost de două ori premier, în 2005 şi în 2011, a fost susţinut de principalele blocuri parlamentare, inclusiv cel al mişcării şiite Hezbollah. Grupul M1 căruia îi este cofondator împreună cu fratele său Taha este un mic imperiu internaţional, cu investiţii în diverse domenii, de la telecomunicaţii la imobiliare, transport, petrol şi gaze, dar şi modă.
Guvernul prim-ministrului în exerciţiu Hassan Diab gestionează afacerile curente ale Libanului după ce şi-a prezentat demisia în august anul trecut, în urma giganticei explozii din portul Beirut ce a făcut peste 200 de morţi şi a devastat capitala. Noua rundă de consultări de luni a avut loc după ce Saad Hariri, fostul prim-ministru desemnat, a renunţat la acest mandat pe 15 iulie, în urma unei îndelungate dispute cu şeful statului asupra formei guvernului.
Formarea unui guvern riscă să dureze încă alte câteva luni, în timp ce ţara se află într-o criză clasificată de Banca Mondială printre cele mai grave din lume din 1850 încoace.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News