Explozie într-o mină de cărbune din Amasra, Turcia. 49 de persoane au rămas blocate în subteran - Video

 Explozie într-o mină de cărbune din Amasra, Turcia. 49 de persoane au rămas blocate în subteran - Foto Pexels
Explozie într-o mină de cărbune din Amasra, Turcia. 49 de persoane au rămas blocate în subteran - Foto Pexels

O explozie produsă vineri într-o mină de cărbune din provincia Bartin, în nordul Turciei, a provocat moartea a două persoane şi rănirea altor 20 de persoane, a declarat ministrul turc al sănătăţii, Fahrettin Koca, după ce presa locală a anunţat că 49 de persoane au rămas blocate în mină. 

Nu se cunoaşte cauza exploziei, a declarat Autoritatea de gestionare a dezastrelor din Turcia (AFAD), retrăgând o declaraţie anterioară potrivit căreia explozia ar fi fost cauzată de un transformator.

Presa turcă a relatat că explozia ar fi putut fi cauzată de "grizu", nume pentru amestecul de gaze inflamabile emanate în minele de cărbune. "Conform informaţiilor actuale, două persoane au murit şi avem 20 de răniţi în explozia care a avut loc într-o mină de cărbune din Bartin", a declarat Koca pe Twitter.

Explozia s-a produs la 300 de metri adâncime de la intrarea în mină, în jurul orei 15:15 GMT, a precizat biroul guvernatorului din Bartin. Separat, agenţia turcă de stat Anadolu l-a citat pe guvernatorul din Bartin, Nurtac Arslan, care a declarat că 44 de persoane au fost prinse la 300 de metri sub intrarea în mină, iar alte cinci au fost prinse la 350 de metri sub intrare. Procuratura din Bartin a lansat o anchetă privind cauza exploziei, a precizat Anadolu, scrie Rador.

Video

Youtube video image

Citește și - Criza energetică a declanşat o goană mondială după cărbune

Până anul trecut, activitatea redusă din micul port Mtwara din Tanzania avea legătură cu exporturile de nuci caju, acum însă acest port cunoaşte o activitate febrilă care are legătură cu multitudinea de nave care încarcă cărbune, după ce invadarea Ucrainei de către Rusia a declanşat o goană mondială după cărbune, transmite Reuters. 

În mod tradiţional, Tanzania exporta cărbune doar spre ţările vecine din estul Africii, exporturile mai îndepărtate fiind excluse pentru că ar fi fost nevoie de camioane care să transporte cărbunele peste 600 de kilometri de la minele din sud-vestul ţării până în portul Mtwara de la Oceanul Indian. Însă criza energetică din Europa a schimbat situaţia.

Preţurile la cărbunele utilizat de termocentrale pentru a produce electricitate au atins valori record, pe măsură ce multe state europene au pierdut accesul la livrările de gaze naturale şi cărbune din partea principalului lor furnizor, Rusia.

Cumpărătorii din Europa şi din alte părţi sunt dispuşi să plătească sume mari în dolari pentru a cumpăra cărbune din locuri îndepărtate...

Acum, cumpărătorii din Europa şi din alte părţi sunt dispuşi să plătească sume mari în dolari pentru a cumpăra cărbune din locuri îndepărtate precum Tanzania, Botswana şi posibil chiar şi Madagascar. Această revenire a cererii pentru cărbune contravine cu planurile climatice destinate tranziţiei dinspre cel mai poluant combustibil fosil.

'După debutul războiului, jucătorii europeni sunt dispuşi să meargă oriunde este cărbune. Ei se oferă să plătească preţuri foarte bune', spune Rizwan Ahmed, director de operaţiuni la compania minieră Bluesky Minings din Tanzania.

Traderul de materii prime Cargill a înregistrat o creştere semnificativă a livrărilor de cărbune spre Europa în ultimele luni, a declarat preşedintele diviziei de transport oceanic de la Cargill, Jan Dieleman. Potrivit acestuia, în perioada iunie-august 2022, Cargill a transportat nouă milioane de tone la nivel global, comparativ cu şapte milioane de tone în perioada similară a anului trecut.

'Europa concurează cu alţi cumpărători şi alternativa, care este gazul natural, este mai scumpă. Europa ar trebui să poată să îşi asigure cărbunele şi vom vedea livrări în Europa dinspre Columbia, Africa de Sud şi chiar şi de mai departe', a apreciat Jan Dieleman. Vezi articolul aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel