O explozie a putut fi auzită la o moschee din Afganistan, în timpul rugăciunii de vineri.
UPDATE. Explozia moscheii din Nangarhar a ucis cel puțin trei persoane și a rănit alte 15, potrivit rezidenților și oficialilor talibani, citați de Al-Jazeera. Un medic de la spitalul local a declarat agenției de presă AFP că cel puțin trei persoane au fost ucise. Cu toate acestea, Al Jazeera nu a putut verifica în mod independent numărul. „Până acum trei morți, 15 răniți”, a spus medicul.
Unul dintre martori, al cărui unchi a fost rănit în atac, a spus pentru Al Jazeera că a văzut cel puțin 15 victime rănite, inclusiv imamul, care conducea rugăciunea. El a spus că explozia a avut loc în apropierea locului în care imamul însuși stătea în moscheea aglomerată.
Anterior, Qari Hanif, purtătorul de cuvânt al guvernului pentru provincia Nangarhar, a confirmat explozia cu agenția de știri The Associated Press. Atal Shinwari, un rezident al zonei, a declarat pentru agenția de presă Reuters că explozia a avut loc în jurul orei 13:30, ora locală, când explozivele aflate aparent în interiorul moscheii au fost detonate.
Walli Mohammed, un activist local, a declarat pentru AFP că bomba părea să fi fost ascunsă într-un difuzor. Când difuzorul a fost pornit pentru a suna azanul, chemarea de a începe rugăciunea, dispozitivul a fost detonat, a spus el.
Niciun grup nu a revendicat încă responsabilitatea atacului.
O explozie a avut loc în timpul rugăciunilor de vineri în interiorul unei moschei din estul Afganistanului, a declarat vineri un jurnalist local pentru CNN.
Oficialii de securitate au declarat că cel puțin 15 persoane, inclusiv mullahul moscheii, au fost rănite în explozia, care a avut loc în districtul Spin Ghar din provincia Nangarhar, a spus jurnalistul.
Qari Hanif, directorul departamentului de informare și cultură din Nangarhar, a declarat ulterior pentru CNN că nu au existat victime în explozie. El a spus că deflagrația a avut loc după ce o mină care a fost plasată în interiorul moscheii a explodat.
Afganii rămași în țară după preluarea puterii de către talibani apelează din ce în ce mai des la samsarii din rândul talibanilor care îi pot trece granița spre țările vecine. Oamenii se înghesuie cu zecile în mașinile de teren, iar după ce părăsesc granița Afganistanului, au de făcut o călătorie de șapte ore prin deșertul Pakistanului, pentru ca mai apoi să fie introduși în mod ilegal în Iran, relatează BBC.
Cei care apelează la o astfel de măsură disperată speră că momentul va marca începutul unei noi vieți. În astfel de cazuri nu se pune problema de viză sau Serviciu de Imigrări. Singura condiție este să își permită taxa pusă de talibanii care oferă acest „serviciu”. Cei mai mulți sunt bărbați care speră să poată găsi de lucru.
În rândul călătorilor clandestini mai poate fi zărită și câte o femeie, însoțind, alături de soț, familia.
„Nu avem de ales, nu sunt locuri de muncă. Soțul meu obișnuia să muncească pentru guvern, iar eu am fost profesoară într-o școală din Kabul. Nu mi-am primit salariul de la guven în ultimele două-trei luni. Sunt neajutorată, ce le-aș putea da copiilor să mănânce?”, a spus pasagera unui autovehicul.
Călătoria pornește dintr-o parcare prăfuită și aglomerată, iar drumul durează mai mult de o săptămână. Economia se prăbușește și puțini mai au încredere în guvernul talibanilor. Cei din rândul talibanilor spun că sărăcia din ce în ce mai acută din țară înseamnă că nu există posibilitatea de a-i opri pe oamenii care vor să fugă. Dacă nu îi vor ajuta ei, se va ivi o altă metodă. Aceștia preferă să pună la dispoziția fugarilor acest serviciu, pentru a controla numărul de persoane care se urcă într-o mașină, astfel încât să facă călătoria puțin mai sigură.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News