O navă de marfă a explodat, miercuri dimineață, în apropiere de Sulina.
Update 7: MApN, preizări
Bărbatul din Siria, marinar pe nava pe care s-a înregistrat o explozie, miercuri dimineaţa, a ieşit de sub supraveghere medicală, a declarat pentru Agerpres directoarea Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ), Rodica Agavriloaei.
Cei 12 marinari membri ai echipajului navei 'Seama', aflată sub pavilion Togo, au fost evaluaţi medical atunci când au ajuns în portul Sulina şi doar unul dintre ei a rămas sub supraveghere medicală, după care a ieşit din Unitatea de Primiri Urgenţe din Sulina. 'A stat sub supraveghere medicală o oră sau două', a menţionat directoarea SAJ, Rodica Agavriloaei.
Cetăţeanul sirian prezenta un traumatism la mâna dreaptă şi o durere abdominală uşoară, cauzată probabil de suflul exploziei. Nava 'Seama' transporta ciment şi se îndrepta spre canalul Bîstroe, dar în apropiere de zona Sulina la bordul acesteia s-a produs o explozie.
Deflagraţia a fost atât de puternică încât comandantul a decis abandonul vasului şi a cerut sprijinul Căpităniei Portului Sulina. Echipajul navei a fost adus la Sulina de Garda de Coastă şi Agenţia de Salvare Vieţi Omeneşti. Deocamdată, nu se cunosc cauzele exploziei.
Aceasta ar fi putut provocată de o defecţiune de pe navă sau de impactul cu o mină marină. Un puitor de mine având la bord o grupă de scafandri specializaţi în căutarea minelor se deplasează în zonă pentru cercetări, a anunţat Forţele Navale Române. Căpitănia Zonală a început o anchetă pentru a stabili cauzele naufragiului. Vasul este scufundat pe jumătate şi nu afectează accesul pe canalul maritim Sulina.
Update 6: MApN, preizări
Cu privire la situația navei comerciale Seama, sub pavilion Togo, care a raportat o explozie la bord în cursul dimineții de 20 septembrie, în jurul orei 6.50, conducerea Statului Major al Forțelor Navale a ordonat, conform procedurilor operaționale, trimiterea către raionul maritim Sulina, pentru a acționa în sprijinul autorităților civile responsabile de intervenție și pentru cercetarea raionului, a puitorului de mine „Viceamiral Constantin Bălescu” 274, cu o grupă de scafandri EOD la bord. Nava militară a plecat din portul militar Constanța în jurul orei 08.15.
De asemenea, un elicopter IAR-330 Puma din serviciul de căutare-salvare, din dotarea Forțelor Aeriene Române, este pregătit pe Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu să intervină, în funcție de solicitări.
Planurile de activități și procedurile operaționale ale Forțelor Navale Române au fost adaptate rapid la situația actuală de securitate, odată cu declanșarea războiului din Ucraina în luna februarie a anului 2022, pentru a răspunde eficient la un mediu divers de amenințări în spațiul maritim, contribuind astfel la asigurarea securității colective a Alianței Nord-Atlantice.
Forțele Navale Române desfășoară în permanență de monitorizare în Marea neagră, cu nave militare, elicoptere IAR-330 Puma Naval, drone de cercetare maritimă, detașamente de scafandri de luptă EOD (specializate în lupta contra dispozitivelor explozive) și prin Centrul de Date pentru Lupta contra Minelor din subordinea Direcției Hidrografice Maritime.
Update 6: Video cu nava SEAMA, care a suferit o explozie.
Update 5:
O navă sub pavilion Togo, ce transporta ciment, a raportat la ora 6.50 o explozie la compatimentul maşină şi a solicitat abandonul navei. Acesta se afla la aproximativ 7 Mm est de Sulina.
Autoritatea Navală Română, prin intermediul MRCC a solicitat de urgenţă asistenţa navei ARSVOM SAR Ares şi a unei nave aparţinând Politiei de Frontieră pentru salvarea celor 12 membri de echipajului.
Salvatorii au ajuns imediat la locul incidentului, iar echipajul a fost preluat în siguranţă şi transportat în Portul Sulina.
Nava cargo SEAMA, ce are o lungime de 90m şi 14m lăţime este ancorată în acest moment şi se încearcă salvarea ei. Navigaţia pe braţul Sulina nu este afectată.
Nava sub pavilion Togo a ajuns în rada Portului Sulina în data de 12 septembrie şi aştepta intrarea pe canalul Bîstroe.
Autoritatea Navală Română face cercetări pentru a stabili cauzele producerii acestui eveniment. Revenim cu detalii.
Update 4:
Ar fi vorba despre nava Seama, sub pavilion Togo.
Update 3:
Mihai Călin, șef mecanic de navă a intervenit telefonic la Antena 3 CNN și a susținut că nava ar fi început să se scufunde.
Update 2:
Reprezentanții Gărzii de Coastă au transmis că în data de 20.09.2023, la ora 06.50, urmare a unui mesaj de urgență “MAYDAY”, transmis in CH 16 VHF, de către o nava comercială prin care informează că a avut loc o explozie la bord, M.R.C.C a declanșat o operațiune S.A.R. pentru salvarea echipajului acesteia. La acțiunea de salvare a participat un mijloc de mobilitate din cadrul Gărzii de Coastă și o navă specializată SAR din cadrul ARSVOM. Toți membrii de echipaj au fost aduși în siguranță în portul Sulina, la bordul navei ARSVOM.
Cercetările sunt desfășurate de către Autoritatea Navală Română.
Update:
Incidentul a avut loc undeva între Sulina și Bâstroe.
12 persoane au fost evacuate și se pare că este vorba și de răniți.
Generalul Mircea Mândrescu a afirmat că incidentul ar fi avut loc la 7-8 mile marine de gura de vărsare a canalului Sulina în mare și există riscul ca nava să se scufunde.
Garda de Coastă din Sulina a fost alertată miercuri, în jurul orei 7:00.
Știrea inițială:
O navă de marfă sub pavilion Togo a explodat la Sulina, conform Antena 3 CNN.
12 persoane au fost evacuate.
Se pare că este vorba de o explozie la sala motoarelor a navei, după ce aceasta ar fi lovit o mină marină.
Incidentul ar fi avut loc pe canal, între Sulina și gura de vărsare a brațului în Marea Neagră, într-o zonă în care apa are adâncime foarte mare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu