Explozia de pe 5 august din nordul Rusiei, în care cinci cercetători şi-au pierdut viaţa, a avut loc în cadrul unui program de dezvoltare a unei rachete hipersonice de croazieră, potrivit unui oficial de la Washington, citat de Reuters.
Pentru a fi hipersonică, o rachetă trebuie să aibă o viteză de cel puţin Mach 5 (adică de cinci ori viteza sunetului). Și dacă era, într-adevăr, de croazieră (capabilă deci să zboare câteva mii de kilometri), atunci Moscova s-ar putea afla în situaţia de a fi încălcat "Tratatul de Reducere a Numărului Armelor Strategice", tratat semnat în 2010 cu Statele Unite.
Recent, Rusia a anunţat introducerea, începând cu anul 2019, a unui nou sistem de rachetă balistică denumit "Avangard". Acesta ar avea o viteză maximă de până la Mach 20, adică de aproximativ 24.000 de kilometri pe oră. Lista sistemelor de rachete dezvoltate de Rusia în ulmii ani mai cuprinde racheta "Burevestnik", racheta "Sarmat" (cea mai avansată din arsenalul rusesc), racheta "Kinzhal" sau drona submarină "Poseidon".
În acest timp, rușii din zona contaminată după explozia de joia trecută sunt evacuați, radioactivitatea depășind de 16 ori nivelul normal. În timpul exploziei rachetei rusești, particule posibil radioactive au fost eliberate în atmosferă.
Țările europene sunt acum în alertă, mai ales că Rusia a recunoscut la câteva zile că explozia a fost una nucleară. Organizația Mondială a Sănătății a estimat că riscurile de cancer pot crește de la 50.000 de microsievert recepționați, iar Institutul francez de Protecție împotriva Radiațiilor și Securitate Nucleară recomandă punerea la adăpost a populației începând de la 10.000 microsievert. Orașul Severodvinsk este localizat la aproximativ 30 de kilometri de baza Nyonoksa, unde a avut loc explozia.
Cinci angajați ai companiei Rosatom au murit și alți trei fost răniți în urma exploziei produse joi la o bază de lansare a rachetelor balistice din nordul Rusiei, în timpul testării unei rachete nucleare. Rusia a confirmat faptul că ipotezele conform cărora, explozia de la o bază navală din regiunea Arhanghelsk, care a avut loc joi, s-ar fi produs în timpul testării unei rachete cu "sursă de energie izotopică"
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News