EXPLOZIE sondă de gaz Satu Mare. De ce nu a fost stins incendiul: Pericol pentru cetățeni

Șeful IGSU, colonelul Daniel Dragne, a declarat că incendiul de la sonda de gaze din Moftinu Mare nu a fost stins pentru că gazele ce ies din sol ar putea duce la formarea de ”amestecuri explozive” ce s-ar putea deplasa înspre localităţi. Momentan, s-a oprtat pentru arderea acestora până la găsirea unei soluţii pentru captare.

”Nu am intervenit pentru stoparea frontului de flăcări pentru un simplu motiv, că această acţiune coordonată împreună cu captarea gazelor din zăcământ ar duce practic la posibilitatea formării unor amestecuri explozive care în funcţie de viteza vântului şi direcţia de deplasare a vântului ar putea să fie îndreptate către zonele locuite şi ar putea produce un dezastru pentru comunitate şi pentru cetăţeni. La momentul actual, personalul din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă monitorizează modul în care se produce arderea, se vor face măsurătorile concentraţiilor de gaz la anumite distanţe prestabilite, 50 de metri de locul sondei, 100 de metri, 800 de metri, distanţele clasice de protecţie în care vrem să fim sigur că nu avem chiar şi scăpări de gaze, chiar dacă avem şi scăpări de gaze, care ar putea să constituie un risc pentru populaţie”, a declarat Dragne.

Alți specialiști, așteptați miercuri

Reprezentantul Serinus Energy, Jeffrey Auld, sosit din Canada, a spus că s-a luat legătura cu o firmă specializată în controlul gazelor, unul dintre specialişti ajungând deja la Satu Mare, iar alţii fiind aşteptaţi în cursul zilei de miercuri. După o inspecţie la faţa locului se va decide strategia de intervenţiei pentru captarea gazelor şi stingerea incendiului.

[citeste si]

Incendiul la sonda din Moftin a fost anunţat în noaptea de duminică spre luni, la ora 1,35. În prima fază, la faţa locului s-au deplasat 32 de subofiţeri şi 5 ofiţeri din cadrul ISU Someş Satu Mare, cu opt autospeciale de stingere cu apă şi spumă, o autospecială de lucru la înălţime şi două echipaje medicale cu ambulanţe SMURD, pregătite să acorde îngrijiri medicale în caz de necesitate.

Ulterior, s-a luat decizia trimiterii în sprijin şi a altor forţe şi mijloace din judeţele învecinate, de la ISU Bihor - opt autospeciale cu 27 de pompieri, iar de la ISU Maramureş - două autospeciale cu 10 pompieri, dar nu s-a mai intervenit, fiind aşteptai experţi care să ofere o soluţie pentru captarea gazelor.

Nu au fost înregistrate victime. Pompierii anunţă că nu există pericol de extindere a incendiului la gospodării ale cetăţenilor sau la alte construcţii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel