Explozii în Transnistria. SUA avertizează împotriva escaladării tensiunilor: Sprijinim integritatea teritorială și suveranitatea Republicii Moldova

Explozii în Transnistria. SUA avertizează împotriva escaladării tensiunilor: Sprijinim integritatea teritorială și suveranitatea Republicii Moldova / Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Explozii în Transnistria. SUA avertizează împotriva escaladării tensiunilor: Sprijinim integritatea teritorială și suveranitatea Republicii Moldova / Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Statele Unite ale Americii au avertizat asupra escaladării tensiunilor în Transnistria, după mai multe explozii în zonele controlate de separatiștii pro-ruși.

Statele Unite au avertizat marţi împotriva încercărilor de "escaladare a tensiunilor" după o serie de explozii în regiunea separatistă moldovenească pro-rusă Transnistria, la frontiera cu Ucraina, transmite AFP.

Fără a merge atât de departe încât să atribuie Moscovei responsabilitatea pentru explozii, aşa cum face Kievul, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a declarat în faţa presei: "Rămânem preocupaţi în faţa oricărei tentative potenţiale de escaladare a tensiunilor".

Republica Moldova a anunţat marţi măsuri de consolidare a securităţii sale după o serie de explozii în regiunea separatistă Transnistria, susţinută de Moscova, care au stârnit temeri privind o extindere a conflictului actual din Ucraina.

"Nu cunoaştem toate detaliile", a spus Ned Price înainte de a adăuga: "Ne facem ecou apelurilor guvernului moldovenesc la calm ca răspuns la aceste evenimente şi sprijinim pe deplin integritatea teritorială şi suveranitatea Republicii Moldova", scrie Agerpres.

CITEȘTE ȘI    -    MAE despre incidentele din Transnistria: Este necesară abordarea cu reţinere şi prudenţă a situaţiei

Libera circulație în Transnistria a fost restricționată până pe 10 mai. Chișinău: O măsură exagerată

Conform unei „decizii” aprobate astăzi de Tiraspol, sub pretextul asigurarii securității în regiune a fost introdus așa-numitul nivel roșu de alertă de securitate, cu instituirea unor măsuri speciale de intervenție și de limitare în drepturi a cetățenilor, pe durata a 15 zile calendaristice (26 aprilie-10 mai 2022).

Printre măsurile dispuse Biroul de reintegrare observă o restricționare exagerată și nemotivată a circulației nestingherite a diferitor categorii de cetățeni, prin consolidarea infrastructurii posturilor neautorizate de control pe perimetrul liniei administrative, stoparea și verificarea detaliată a fiecărui mijloc de transport ce intră/ iese din regiune, obligarea persoanelor ce se deplasează în regiune de a fi luați la evidența structurilor de la Tiraspol.

„Constatăm cu regret că aceste măsuri restrictive au fost introduse după 4 zile din data când Tiraspolul a anunțat despre simplificarea mecanismului de liberă circulație pentru perioada sărbătorilor pascale”, menționează Biroul de reintegrare.

Totodată, Biroul de reintegrare notează că prin această abordare se reinstituie regimul de autoizolare a regiunii, cu instituirea de restricții aplicate anterior de Tiraspol pe perioada pandemică (16 martie 2020-30 aprilie 2021), limitarea semnificativă și injustă în drepturi și libertăți a locuitorilor de pe ambele maluri, identificarea unei justificări pentru a intensifica în mod ilegal prezența infrastructurii posturilor de control în lipsa acceptului Comisiei Unificate de Control și a institui diverse bariere în calea liberei circulații a cetățenilor (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel