EXCLUSIV  Exploziv! Raportul Băncii Mondiale pentru România. Ce transmite despre măsurile fiscale, în special despre salarii, pensii și eliminarea scutirilor de taxe

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea

A venit raportul de la Banca Mondială. Iată ce direcții arată pentru România. 

Printre prioritățile pe care Banca Mondială le trasează pentru România, în ultimul său raport, se numără ”reducerea deficitului fiscal și stabilizarea datoriei publice prin reforme politice și instituționale”. Raportul arată că Banca Mondială vede salariile și pensiile publice drept probleme structurale care au generat deficitul bugetar ridicat. Celelalte cauze enumerate sunt:  criza indusă de pandemie și invazia Ucrainei de către Rusia.

Conform documentului de la Banca Mondială, ”Guvernul s-a angajat să promoveze reforma de ambele părți ale bugetului: venituri și cheltuieli. Pentru a îmbunătăți colectarea veniturilor, a fost lansată o modernizare a Agenției de Administrare Fiscală (ANAF), deși rezultatele vor deveni vizibile doar pe termen mediu. Eliminarea sau reducerea scutirilor de taxe (de exemplu, pentru cei care desfășoară activități independente sau pentru anumite categorii de angajați) ar spori semnificativ veniturile bugetare.

În ceea ce privește cheltuielile, reformele recent lansate ale salariilor publice și ale pensiilor publice, dacă sunt finalizate, au potențialul de a conduce către o cale mai sustenabilă și mai echitabilă din punct de vedere fiscal.

Adoptați măsuri de consolidare fiscală pe termen mediu, cum ar fi îmbunătățirea administrației fiscale, precum și a proceselor și sistemelor de plăți. Măsurile relevante includ eficientizarea proceselor bugetare; dezvoltarea unui Sistem Informațional Integrat de Management Financiar (IFMIS) digitizat; sporirea eficienței și eficacității colectării veniturilor și a administrației fiscale prin reinginierea proceselor de afaceri, managementul integrat al riscurilor și modernizarea sistemelor; și obligarea utilizării facturilor electronice pentru creșterea colectării TVA-ului și combaterea evaziunii fiscale”. 

Anterior, raportul precizează că ”strategiile care au permis progresele trecute în reducerea sărăciei sunt nesustenabile din punct de vedere structural”, precizând că, între 2014 și 2019, reducerea sărăciei a fost rezultatul  creșterii veniturilor din muncă (salariului minim) și din pensii, ca urmare a reformelor fiscale. Măsurile ”exercită o presiune tot mai mare asupra bugetului public și a veniturilor din pensii, agravând dezechilibrele acestuia” arată Banca Mondială, afirmând că au fost scutiți de taxe tot bogații: ”cea mai mare parte a scutirilor de impozite a fost acumulată pentru gospodăriile aflate în partea de sus a distribuției veniturilor”. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel