Ministerul Mediului a publicat proiectul unei OUG prin care exportul de masă lemnoasă, cherestea și bușteni urmează să fie suspendat temporar. Dacă va fi aprobată, ordonanța de urgență va acționa până la sfârșitul lunii august.
În notele de fundamentare care însoțesc proiectul de OUG, specialiștii Ministerului Mediului și ai INS prezintă amploarea jafului din pădurile României.
Datele publicate sunt revoltătoare. Ministerul Mediului recunoaște că între 2003-2005 s-au defrișat 32.600 de hectare de pădure. Suprafața pădurilor virgine și semivirgine din România s-a redus la jumătate, după 1989. Dintre cele 6,4 milioane de hectare împădurite din România, 31% se află în arii narturale protejate, arată nota de fundamentare a OUG.
După 2005, nu se mai dau cifre despre suprafețele defrișate, dar se arată că tăierile ilegale au avut un volum de 2,4 milioane de metri cubi, între 2010-2014.
Cifrele estimate de Institutul de Cercetări și Amenajări Silvice arată că anual, între 2008-2014, s-au recoltat 26,7 milioane de metri cubi de masă lemnoasă. Doar 18 milioane de metri cubi apar în cifrele raportate la INS, deci 8,7 milioane de metri cubi lemn sunt nefiscalizați, în fiecare an. Prețul lemnului nefiscalizat ar depăși 600 de milioane de euro, anual. Raportul Curții de Conturi, publicat în 2014, arată că între 2010 – 2013 au fost tăiaţi ilegal 1,67 milioane de metri cubi de masă lemnoasă.
Potrivit proiectului de OUG, exportul de lemn se va face doar cu o licență specială, emisă de INS cu avizul Ministerului Mediului și al Ministerului Economiei.
În mai multe orașe din țară, la sfârșitul săptămânii vor avea loc manifestații pentru oprirea jafului din pădurile României.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News