Exportul grâului din Ucraina. Putin: Cea mai uşoară cale este prin Belarus. Nimeni nu împiedică asta

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Jannis Knorr)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Jannis Knorr)

Preşedintele rus Vladimir Putin a susţinut vineri că ţara sa nu împiedică exporturile de grâu prin porturile ucrainene.

Putin a afirmat la televiziunea naţională rusă că ştirile despre o presupusă interdicţie de export impusă de Rusia reprezintă "o cacealma" prin care ţările occidentale încearcă să îşi acopere greşelile politice, dând vina pe Moscova pentru problemele de pe piaţa alimentară mondială, potrivit Reuters.

Reuters reaminteşte că forţele armate ruse controlează o mare parte din ţărmul ucrainean al Mării Negre, iar marina militară rusă poate bloca accesul în porturi. Cu toate acestea, Rusia acuză Ucraina şi Occidentul de perturbarea exporturilor de grâu ucrainean.

"Dacă cineva doreşte să rezolve problema exportului de grâu ucrainean - vă rog, cea mai uşoară cale este prin Belarus. Nimeni nu împiedică asta", a spus Putin, scrie Agerpres.

Ceva mai devreme, vineri, preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko declarase că guvernul de la Minsk este dispus să permită tranzitul grâului din Ucraina către porturi din Germania, Polonia, statele baltice sau Rusia, cu condiţia ca porturile respective să permită şi expedierea de produse din Belarus.

Putin a avertizat că problemele alimentare mondiale se vor agrava din cauza sancţiunilor în domeniul îngrăşămintelor impuse Rusiei de Regatul Unit şi SUA. 

Abundența de grâu ucrainean în Portul Constanța îi afectează pe fermierii din România

Toma Dinu, decanul Facultății de Management și Dezvoltare Rurală, a vorbit, în exclusivitate pentru DC News, despre problemele pe care le întâmpină fermierii români din cauza importurilor de cereale din Ucraina în Portul Constanța.

Invitat la DC News, Toma Dinu, decanul Facultății de Management și Dezvoltare Rurală din cadrul USAMV, a vorbit despre problemele întâmpinate de fermierii români din cauza importurilor de grâu ucrainean în Portul Constanța:

"Se va mai ivi o problemă, deja fermierii au început să se plângă. Abundența de grâu ucrainean pe portul Constanța va scădea prețul în Portul Constanța. Nu e bine pentru fermier“, a spus Toma Dinu.

"Păi și nu e bine? Poate face făină în țară. Odată ce prețul a crescut, crește peste tot...suntem ca în Moromeții“, a spus Val Vâlcu.

"Nu e bine pentru fermier. Fermierul vine dintr-un istoric în care motorina i-a crescut la preț, îngrășămintele i-au crescut la preț, pesticidele i-au crescut, salariile i-au crescut și se așteaptă și el ca aceste creșteri de prețuri la importuri să fie cumva compensate de prețul de vânzare. Când zice că a pus mâna pe venit, pe un preț frumos, 407 euro pe tonă livrare septembrie 2022, vine grâul din Ucraina, 10-20 de milioane de tone în Constanța și să vedeți atunci ce prețuri vor fi“, a adăugat Toma Dinu.

"Păi nu avem preț european, preț mondial? Nu poate să ducă grâul românesc, pe tren, pe Dunăre, în Europa? Avem porturi la Galați, la Giurgiu, la Oltenița, se poate gândi o schemă prin care să le ia pe Dunăre și să le ducă în Germania?“, a întrebat Val Vâlcu.

"În viitorul mediu ne putem gândi, dar eu vorbesc de 2022. Ne tot gândim ca porturile astea dunărene să preia o parte din cantitate, să nu mai transportăm pe camion, din toată România, către Constanța, ci să ducem fie pe cale ferată, fie pe barjă, dar amintiți-vă cât de greu este transportul pe Dunăre vara, apropo de dragarea Dunării. În plus, e secetă în Europa și există această temere că nu mai este utilizabilă din punctul ăsta de vedere“, a spus Toma Dinu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel